Petrův nástupce přijal delegaci biskupské synody řecko-melchitské církve

12.2.2018 

Vatikán. Papež František dnes opětovně připomenul “těžkou zkoušku, kterou v tomto složitém dějinném údobí procházejí blízkovýchodní křesťanská společenství”. Učinil tak při audienci pro biskupy řecko-melchitské církve, které ujistil o modlitbě za jejich věřící a za “milovanou Sýrii i celý Blízký východ”. Katolíci tohoto východního obřadu dosud žijí především v Sýrii a Libanonu, ale také v Jordánsku, Palestině, Egyptě a v mnohasettisícové diaspoře.

Vřele si přeji, aby řecko-melchitští biskupové a kněží povzbuzovali věřící k setrvání v zemích, kde se z úmyslu Boží prozřetelnosti narodili. Pastýři jsou dnes jako nikdy dříve povoláni k tomu, aby před trpícím Božím lidem projevovali společenství, blízkost, solidaritu, transparentnost a svědectví. Jak víte, vyhlásil jsem na 23. únor den modlitby a postu za mír. Při této příležitosti nebude chybět zvláštní připomínka Sýrie, kterou v posledních letech zasáhlo nevyslovitelné utrpení.”

Řecko-melchitská církev si v červnu loňského roku zvolila nového patriarchu, Josepha Absiho. Počátkem února se v Libanonu konala její biskupská synoda, v jejímž závěru patriarcha s biskupy přijeli do Říma, aby při zítřejší mši svaté veřejně projevili plné církevní společenství s Petrovým nástupcem. Svatý otec v této souvislosti upozornil na úlohu pastýřů, kteří se při volbě nových biskupů ujímají důležitých rozhodnutí pro dobro svých věřících.

Potřebujeme pastýře, kteří by objímali život v šíři Božího srdce, aniž by se uvelebili v pozemských satisfakcích a spokojili se s pouhým pokračováním toho, co už je k mání. Mají naopak stále mířit vysoko, přinášet Nejvyššího, vymanit se z pokušení přízemnosti a tísnivých rozměrů vlažného, zvykového života. Potřebujeme chudé pastýře, kteří vprostřed trpícího lidu nelnou k penězům a luxusu, nýbrž důsledně hlásají velikonoční naději v trvalé pouti se svými bratry a sestrami. S radostí uděluji papežský souhlas k volbě vámi vybraných biskupů, přičemž bych se rád rukou dotknul výšin takovýchto horizontů.”

Řekl papež při dnešní audienci pro delegaci biskupské synody řecko-melchitské církve.

 

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.