Papež František přijal Skupinu svaté Marty

9.2.2018 

Vatikán.Ve čtvrtek, na liturgickou památku sv. Josefíny Bakhíty, která je světovým dnem modlitby za oběti obchodování s lidmi, začala ve Vatikánu dvoudenní mezinárodní konference Skupiny sv. Marty. Tato síť národních policejních prezidentů, katolických biskupů a řeholníků vznikla z podnětu Katolické biskupské konference Anglie a Walesu. Poprvé se setkala za podpory papeže Františka v Domě svaté Marty v dubnu roku 2014 a do dneška se k ní přidružili členové ze třiceti zemí, včetně policejních agentur a státních úřadů, které se zabývají potíráním organizovaného zločinu (UK National Crime Agency, Interpol, Europol, US Homeland Security a národní policejní agentury asijských, afrických a evropských států). Cílem skupiny je prohloubit spolupráci mezi státními a katolickými institucemi a zejména pomáhat obětem novodobého otroctví. Účastníky konference dnes v Klementinském sále Apoštolského paláce přijal papež František.

Zkušenost ukazuje, že moderní formy otroctví jsou mnohem více rozšířené, než bychom si dokázali představit, a to dokonce v našich nejblahobytnějších společnostech, což nás zahanbuje a pohoršuje”.

“Kde je tvůj bratr?” – těmito slovy Bůh volá Kaina na prvních stránkách Bible, pokračoval Svatý otec. Tato otázka nás vyzývá, abychom se seriózně zamysleli nad různými formami spoluviny ze strany společnosti, která toleruje a někdy povzbuzuje zejména obchodování s lidmi za sexuálními účely a zneužívání zranitelných mužů, žen a dětí.

Iniciativy zaměřené na potírání obchodu s lidmi, jejichž konkrétním cílem je rozložit kriminální sítě, by měly stále více přihlížet k širším, souvisejícím oblastem, jakou je kupříkladu odpovědné užívání komunikačních technologií a sdělovacích prostředků, nemluvě o studiu etických dopadů takových vzorců ekonomického růstu, které dávají přednost zisku před člověkem.”

Římský biskup upozornil na rostoucí povědomí o tom, že je třeba pomáhat obětem organizovaného zločinu a doprovázet obchodované lidi v jejich sociální integraci a navrácení důstojnosti. Jak řekl, církev je vděčná za každou snahu o přinášení balzámu božského milosrdenství trpícím, protože se tím uzdravuje a obnovuje rovněž společnost jako celek.

Letošní mezinárodní konference Skupiny svaté Marty si předsevzala globální pohled na problematiku obchodování s lidmi, vysvětluje její účastnice, sestra Gabriella Bottani, která je mezinárodní koordinátorkou sítě Talitha Kum, sdružení řeholnic, vystupujících proti obchodování se ženami.

Zvolili jsme toto téma, protože v tomto dějinném momentu považujeme za důležité objasnit vztah mezi obchodováním s lidmi a migrací. Také jsme se chtěli usebrat v modlitbě za tuto složitou realitu, kterou dnes prožíváme.”

Podle Barbary Terenciové z mezinárodní dobrovolnické organizace VIS se totiž obchodování s lidmi a neregulérní migrace často prolínají. Cílem jejich projektu je formovat mladé migranty, kteří se pak vracejí do výchozích zemí a sami seznamují své krajany a vrstevníky s riziky cesty a evropského pobytu.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.