Syrská řeholnice: Teroristé ostřelují staré město Damašku

8.2.2018 

Sýrie. Navzdory oficiálním prohlášením a nezájmu médií v Sýrii nadále pokračuje válka, která se přestěhovala do hlavního města. V pondělí 5. února džihádisté, kteří se opevnili na východním předměstí Damašku (Ghuta), ostřelovali centrální čtvrť Bab Tuma, kde stojí většina křesťanských kostelů a sídla patriarchů. Byla zasažena oblast kolem syrsko-pravoslavné katedrály sv. Jiřího, kde právě ruští dobrovolníci rozdíleli potravinovou pomoc místním obyvatelům, a patriarchát řecko-pravoslavné církve. Situace posledních dní je velmi napjatá, potvrzuje sestra Yola Girgis, misionářka z kongregace františkánek Neposkvrněného srdce Panny Marie. Její komunita působí v památníku obrácení sv. Pavla, který se nachází v téže čtvrti.

„Žijeme v děsu, protože jsme pod raketovou palbou teroristů. Na naši čtvrť dopadlo devět nebo deset raket. Mnohé rodiny neposílají děti do školy. V našem klášteře provozujeme školku pro 150 dětí, dnes jich přišlo třicet.“

Lidé mají v živé paměti raketový útok z 22. ledna, který byl načasován na hodinu, kdy mládež a děti vycházejí z křesťanských škol. Zemřelo dvacet tři křesťanů – mimo jiné jediné tříleté dítě manželského páru, který na jeho narození čekal osm let.

„Zemřela dívka, která chodila do druhého ročníku gymnázia, další dva studenti přišli o končetiny, jeden je dosud v komatu. Mladí lidé z psychologického hlediska prožívají děsivé chvíle, nechtějí se vrátit do školy, aby nemuseli chodit cestou, na které zemřela jejich spolužačka. Lidé trpí a jsou unavení, protože s těmito neočekávanými útoky se vrátila hrůza“.

 říká syrská františkánka.

Jednou ze zasažených při zmíněném útoku je šestnáctiletá Christine, které raketový výbuch ustřelil nohu. Právě z úst této dívky vychází svědectví, které dokládá, nakolik je damašská křesťanská komunita důležitá v národním smíření. „Doufám, že budu poslední oběť terorismu. Chtěla bych pokračovat v životě, jaký jsem měla dřív, snít, plánovat, dále studovat. Necítím nenávist vůči člověku, který na nás hodil bombu“, řekla syrské televizi Sama. „Udivuje nás rozhodnost a silná vůle naší dcery“, dodávají Christininy rodiče. „Naše bolest je tak velká, že ji nikomu nepřejeme, ani těm, kdo nás zasáhli. Teroristické útoky Sýrii nezastaví. Zůstáváme v této zemi, protože ji milujeme“.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.