Žehnání homosexuálních párů je nepřijatelné

8.2.2018 

USA. Předseda komise amerického episkopátu pro laiky, manželství, rodinu a mladé ostře zareagoval na návrhy německých biskupů ohledně žehnání jednopohlavních párů. Arcibiskup Charles Chaput si všímá, že v posledních týdnech někteří významní představitelé německé církve vystupují na podporu tohoto řešení.

Arcibiskup Filadelfie přiznává, že na první pohled se může zdát, že jde o velkorysý a rozumný přístup. Avšak nerozvážnost takovýchto veřejných deklarací musí vzbuzovat vážné znepokojení. Vyžaduje reakci, protože to, co se děje na místní úrovní všeobecné církve, se odráží také na jiných místech, včetně Spojených států.

Arcibiskup Chaput zdůrazňuje, že jakékoliv žehnání homosexuálních svazků by bylo spoluúčastí na činu, který je z morálního hlediska nepřijatelný. Podvazovalo by také katolické svědectví o přirozenosti manželství a rodiny. Uvádělo by v omyl věřící a působilo zmatek. Negativně by se podepsalo také na jednotě církve, protože tento postup nelze ignorovat či přecházet mlčením.

Představitel amerického episkopátu připomíná také důsledky zmatku, který škodí jak jednotlivcům, tak celým komunitám. Proto je zvláštní povinností těch, kdo vykonávají vládu, mluvit jasně, poctivě a moudře. Uvádění ve zmatek ve vážné záležitosti je  u vysoko postavených lidí velkou chybou, dodává americký biskup.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.