Delegáti biskupských konferencí jednají o víře a spiritualitě ve vztazích mezi křesťany a muslimy

7.2.2018 

Albánie. Pohlížet na islám nejenom jako na soubor předpisů, nýbrž jako na náboženství s vlastní spiritualitou, religiozitou a teologickou reflexí – tento diskusní cíl si předsevzali delegáti evropských biskupských informací, zodpovědní za vztahy s muslimy, kteří ode dneška jednají v albánském Skadaru. Jedná se o páté setkání tohoto typu, které potvzuje úsilí Rady evropských biskupských konferencí (CCEE) o dialog s věřícími jiných náboženství, přítomnými na kontinentu, zejména pak s muslimkou komunitou. Hovoří biskup hostitelské skadarské diecéze, mons. Angelo Massafra:

“Cílem je poznat spiritualitu albánských sunnitů a jiného, typicky albánského odvětví islámu, kterým je súfistické bratrstvo Bektaši. Vzájemné poznávání je totiž prvním prostředkem k odstranění předsudků a případné nenávisti. Na setkání vystoupí nejvyšší představitel bektašijské, tedy šíitské komunity, a místopředseda albánské sunnitské obce, bude následovat dialog a vše se uzavře návštěvou bektašijské svatyně, která je sama o sobě krásou přírody, ale také víry. Seznámení se spiritualitou přispívá k chápání druhého. Samozřejmě nikoli všechno je idylické, ale celková realita je pozitivní.”

Říká františkánský biskup, který pochází z albánské menšiny v Itálii (arbëreshe). Prostor na setkání dostanou také pastorační témata, kladné osobní zkušenosti a dobré příklady z praxe. Kupříkladu francouzský kněz Vincent Feroldi promluví o pastoraci smíšených manželských párů (kdy jeden z manželů je křesťan a druhý muslim), které se stávají konkrétním místem mezináboženského dialogu.

Je nutné docenit pozitivní zkušenosti, rozeznávat rozdíly a dávat pozor na ty, kdo nemají dobré úmysly a zneužívají náboženství k páchání zločinů. Jak řekl papež František při návštěvě Albánie, ekumenismus není žádný žert. Každý si musí být vědom své identity, žít v úctě k druhému a snažit se s ním spolupracovat tam, kde je to možné. Denně to zažíváme a také víme, že nikoli pokaždé se setkáme s kladnou odezvou, ať už od katolíků či nekatolíků. Mezináboženský dialog proto vyžaduje pozitivní a realistický pohled na problémy.”

Uvedl na okraj setkání delegátů evropských biskupských konferencí v albánském Skadaru tamní biskup Angelo Massafra (foto).

                            

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.