Kongregace pro svatořečení schválila zázrak na přímluvu bl. Pavla VI.

7.2.2018 

Vatikán. Úterní řádné zasedání členů Kongregace pro svatořečení jednohlasně schválilo zázrak, přisuzovaný přímluvě blahoslaveného papeže Montiniho. Kanonizační kauza Pavla VI. tak urazila další krok, tentokrát již rozhodný, směrem ke svatořečení, které lze s největší pravděpodobností očekávat letos na podzim. Zprávu přináší deník Italské biskupské konference (Avvenire, 7.2.2018), ačkoli oficiální vatikánské zdroje zatím mlčí.

Zázrak se týká vědecky nevysvětlitelného uzdravení nenarozené holčičky, která podle lékařů měla velice malé či dokonce nulové vyhlídky na přežití kvůli vážné komplikaci těhotenství, ohrožující rovněž matčino zdraví. Odborně řečeno se jedná o uzdravení plodu v prenatálním stadiu poté, co v třináctém týdnu těhotenství došlo k předčasnému porušení vaku blan, který navíc komplikoval tzv. anhydramnion, tedy naprosté chybění plodové vody. Za těchto okolností těhotenství většinou končí interrupcí, protože vymizení plodové vody může způsobit vážné malformace plodu. Matka M.S. po této neblahé lékařské prognóze poslechla radu své přítelkyně, která byla v kontaktu s lékařem uctívajícím bl. Pavla VI., a vydala se krátce po Montiniho beatifikaci (19.10.2014) do jeho rodného města Brescia. Intenzívně se modlila v místní bazilice Panny Marie, prostřednice všech milostí, kde Pavel VI. sloužil primici. Následná lékařská kontrola potvrdila, že nastalo plné uzdravení plodu. Dnes jsou děvčátku tři roky a těší se výbornému zdraví.

Kardinálově a biskupové z Kongregace pro svatořečení tedy mohli konstatovat dva požadované prvky zázraku – jednoznačné vzývání blahoslaveného a vědecky nevysvětlitelné uzdravení. Navíc by nemělo uniknout pozornosti, že také zázrak vedoucí k blahořečení Pavla VI. se týkal prenatálního života. Kalifornští rodiče se k papeži Montinimu modlili v roce 2001 za své nenarozené dítě, které se ocitlo v kritickém stavu kvůli obstrukci dolních močových cest. Jde tedy o jakési “nadpřirozené poselství” od autora encykliky Humanae vitae, kterou papež František označil za “prorockou” (při zpátečním letu z Filipín v lednu 2015) a od jejíhož vydání letos uplyne právě padesát let. Dva životy, vážně ohrožené těhotenskými komplikacemi, tak byly zachráněny na přímluvu papeže, který za cenu nemalého osobního utrpení a pod palbou kritiky, včetně vnitrocírkevní, prohlásil, že manželský styk musí zachovávat oba dva své významy, tedy sjednocení i možnost početí života.

Cesta ke svatořečení Pavla VI. nyní předpokládá několik dalších etap – prefekt Kongregace pro svatořečení, kard. Angelo Amato, předloží papeži Františkovi výsledek včerejšího hlasování. Připraví se kanonizační dekret a na papeži Františkovi bude záležet stanovení termínu svatořečení. Ten by se, jak uvažoval již vloni v prosinci týdeník diecéze Brescia (La Voce del Popolo), mohl shodovat s konáním říjnové biskupské synody o mládeži (3.-28.10.). Synody, kterou jako instituci v září roku 1965 ustavil právě Pavel VI.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.