Benedikt XVI.: Vnitřně jsem na pouti k Domovu

7.2.2018 

Vatikán. Benedikt XVI. odpověděl čtenářům italského deníku Corriere della Sera. Novinář Massimo Franco mu před několika dny předložil, jménem velkého množství čtenářů, otázku, jak se daří emeritinímu papeži pět let po odstoupení z úřadu. Odpověď Benedikta XVI., doručená do redakce včera ráno, vyšla dnes v plném znění na první stránce deníku:

Drahý dr. Franco,

dojalo mne, že si tolik čtenářů Vašich novin přeje vědět, jak prožívám toto poslední období svého života. Mohu k tomu říci pouze tolik, že za pozvolného ubývání fyzických sil jsem vnitřně na pouti k Domovu. Je pro mne velkou milostí, že jsem na tomto posledním, někdy namáhavém, úseku cesty obklopen tak velkou láskou a dobrotou, jakou jsem si neuměl představit. V tomto smyslu vnímám také dotaz Vašich čtenářů jako okamžik doprovázení. Nemohu tedy než za to poděkovat a ujistit vás všechny o své modlitbě.

Se srdečným pozdravem

                                   Benedikt XVI.

 

Podpis je připojen vlastnoručně, typicky drobným písmem papeže Ratzingera.

Benedikt XVI. oznámil rezignaci na papežský úřad 11. února 2013, s upřesněním, že svatopetrský stolec bude neobsazen od dvacáté hodiny 28. února t.r. 13. března pak z konkláve vyšel jeho nástupce, argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.