Apoštolský vikář Anatolie: 90% lidí o nás nic neví

5.2.2018 

Vatikán/ Turecko. Dnešní návštěva prezidenta Erdogana ve Vatikánu připadla přesně na 12. výročí vraždy italského misionáře dona Andrey Santora. Tento kněz římské diecéze, který v rámci programu fidei donum působil v Turecku, byl zabit při modlitbě v kostele Panny Marie v tureckém Trabzonu 5. února 2006.

Podle apoštolského vikáře Anatolie, mons. Paola Bizzetiho SJ, se situace v tomto městě od té doby příliš nezměnila. Ukazuje to třeba včerejší zápalná bomba vhozená na dvůr před farní kostel, dodává klidným hlasem, prozrazujícím, že nejde o nic nezvyklého.

„Pokud jde o katolickou církev v Turecku, situace je klidná, nemáme žádné problémy. Ty se objevují až ve chvíli, kdy se snažíme o pastorační činnost přesahující slavení liturgie, tedy – jak je to katolické tradici vlastní – když jde o charitu, centrum pro mládež, školu pro formaci apod. Skutečnost, že chybí uznání církve jako právnické osoby, působí přirozeně nesmírné potíže.“

K dnešnímu setkání Svatého otce s tureckým prezidentem mons. Bizzeti podotýká:

„Nemám informace o tom, co si papež řekl s Erdoganem. Doufám, že toto setkání bude znamenat krok vpřed k uznání katolické církve a jejích základních institucí. Problém je, že schází skutečná obeznámenost s křesťanstvím. 90% populace nezná skutečné křesťanství či katolicismus. Nejde tedy o nějaký proselytismus, nýbrž o poskytnutí možnosti mluvit o své víře, protože pokud se navzájem neznáme, je velmi snadné upadnout do nedorozumění.“

Biskup Bizzeti dodává, že situace v Turecku je složitá nejen pro křesťany. Bylo by zapotřebí „deaktivovat tendence, které upírají svobodu tisku a vyjadřování, a neposkytují menšinám, včetně naší, právnické nástroje, aby se mohly vyjádřit“ – říká italský jezuita, který je nejvyšším představitelem katolické církve v Turecku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.