Válka v Sýrii neskončila, jen změnila podobu, říká kardinál Zenari

5.2.2018 

Evropané nepřesně vnímají průběh syrské války, říká listu Avvenire apoštolský nuncius v Damašku, kardinál Mario Zenari. „Mají pocit, že konflikt se už částečně uzavřel. Realita se ale odlišuje: Situace je nadále kritická a syrské válce hrozí, že bude patřit k zapomenutým konfliktům. Jisté je, že dosud nevidíme světlo na konci tunelu“, vysvětluje italský kardinál.

„Každý rok se v rámci této války otevírají nové kapitoly. Poslední z nich je zásah turecké armády, která podle vlastních slov bojuje proti teroristům. Mimo hranice Sýrie panuje přesvědčení, že Daesh byl z devadesáti procent ze země vyhnán. To je pravda, Daesh byl bolák, který se rozšířil v celém nemocném a oslabeném těle, ale nebyl to hlavní problém Sýrie. V zemi totiž“, pokračuje kardinál Zenari, „operuje šest nebo sedm regionálních mocností, které se sice sjednotily v boji proti džihádistům, ale dnes se vynořily jejich staré problémy“.

Apoštolský nuncius vyzývá k politickému řešení, které „jediné vyřeší humanitární situaci“. Umožní totiž předávání humanitární pomoci, práci záchranářů a lékařů. „Politické řešení je však v nedohlednu“, poznamenává vatikánský diplomat, „kvůli regionálním zájmům, které vyvíjejí nátlak jak v Sýrii, tak v Jemenu a částečně v Iráku. K nim se navíc druží zájmy mezinárodních mocností“, uzavírá apoštolský nuncis v Damašku.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.