Papež: Činit z Boha ručitele vlastních hříchů a zločinů je rouháním

2.2.2018 

Papež František dnes opětovně rozhodně odsoudil násilí páchané a ospravedlňované ve jménu náboženství. Učinil tak při audienci pro účastníky mezinárodní konference na toto téma, které přijal v Klementinském sále Apoštolského paláce. V krátké, avšak důrazné promluvě římský biskup připomenul, že násilí je popřením každého autentického náboženství. Jsme povinni poukazovat na porušování lidské důstojnosti a lidských práv, vynášet na světlo pokusy o ospravedlňování každé formy nenávisti ve jménu náboženství a odmítat je jako idolatrické falšování Boha.

“Zbožný člověk ví, že jednou z nejvyšších forem rouhání je odvolávat se na Boha jako ručitele vlastních hříchů a zločinů, odvolávat se k němu při ospravedlňování vražd, masakrů, zotročování, vykořisťování, útlaku a pronásledování jednotlivců i celých národů.“ Skutečně zbožný člověk totiž ví, že v Bohu není místo pro nenávist, zášť a pomstu, dodal papež a vyzdvihl odpovědnost náboženských představitelů při odhalování všech pokusů o manipulaci s Božím jménem, které nemají nic společného s Bohem a jeho slávou.

“Je nutné neúnavně dávat najevo, že každý lidský život je sám o sobě posvátný, zasluhuje úctu, uznání, soucit, solidaritu, a to nehledě na etnický původ, náboženství, kulturu, ideologickou nebo politickou orientaci. Příslušnost k určitému náboženství neposkytuje jeho stoupencům vyšší důstojnost či práva, stejně jako je nepříslušnost k tomuto náboženství neodnímá či neumenšuje.“

Kultura míru se vždy zakládá na pravdě a lásce, protože Bůh vysvobozuje ze strachu, nenávisti a násilí a touží po využití tvůrčí energie každého člověka, aby mohl šířit svůj plán lásky a pokoje, určený všem lidem.

“Je proto zapotřebí upozornit každého, koho by vábily zvrácené formy zbloudilého náboženství, že se neslučují s náboženským svědectvím, které by bylo hodno tohoto jména.“

Obrátil se papež František k politickým a náboženským představitelům, učitelům a formátorům při dnešní audienci.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.