Papež František se vydá po stopách biskupa Antonia Bella

2.2.2018 

Biskupové dvou jihoitalských diecézí, Molfetta a Ugento, dnes v příslušných katedrálách v pravé poledne oznámili věřícím, ale také tisku návštěvu papeže Františka. Petrův nástupce zavítá do kraje Apulie 20. dubna, přesně 25 let po smrti biskupa Antonia Bella, po jehož stopách se vydá. Boží služebník Antonio Bello (1935-1993; foto), v Itálii spíše známý jako „don Tonino“, byl jmenován biskupem v Molfettě roku 1982. O tři roky později se stal předsedou italského hnutí Pax Christi a vstoupil do širšího povědomí svým neúnavným úsilím za jaderné odzbrojení a proti vyzbrojování italských základen NATO. Za své odsouzení války v Perském zálivu byl dokonce obviněn z podněcování k dezerci.

Za sociální angažovaností, komunikačními schopnostmi a pastorační blízkostí biskupa Bella stojí jeho láska k církvi, papeži a kněžství a hluboká trojiční, mariánská a kristologická spiritualita, je přesvědčen postulátor jeho beatifikační kauzy, mons. Domenico Amato (Tonino Bello, Una biografia dell´anima, Cittá Nuova editrice, 1993). Na novinářskou otázku, proč se nestal významným politikem, don Tonino odpověděl, že jeho život naplňuje pouze jediná myšlenka: být knězem. Jeden z nejznámějších Bellových výroků se týká „církve opásané zástěrou“, tedy církve sloužící po Kristovu vzoru, která byla jeho ideálem. Obdobný výrok opakovaně užil také papež František (naposledy v promluvě k peruánským biskupům). Petrův nástupce se vícekrát přihlásil k odkazu dona Tonina Bella, s nímž jej pojí strohý životní styl, neustálá otevřenost potřebám lidí a fyzická blízkost Božímu lidu.

Svatý otec během jednodenní návštěvy Apulie v pátek 20. dubna zavítá do rodného domu dona Tonina Bella v obci Alessano, který dnes (podle biskupova přání) hostí Mezinárodní mariánské muzeum současného umění, a pozdraví jeho žijící příbuzné – bratry Marcella a Trifona. Na místním hřbitově se pomodlí u hrobu italského biskupa a na prostranství před hřbitovem promluví k věřícím. V katedrále města Molfetta bude sloužit mši svatou a po skončení liturgie se setká se zástupci celé diecéze. Dodejme, že Petrův nástupce se na jih Itálie vydá také 17. března, kdy uctí památku sv. Pia z Pietrelciny v diecézi San Giovanni Rotondo.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.