Petrův nástupce navštíví komunitu Nomadelfia a citadelu Hnutí fokoláre

2.2.2018 

Papež František se ve čtvrtek 10. května vydá na jednodenní pastorační cestu do Toskánska, během které v tamních diecézích Grosseto a Fiesole navštíví komunitu Nomadelfia a Loppiano, mezinárodní citadelu Hnutí fokoláre. V obou případech se jedná o modelová městečka po vzoru prvních křesťanských komunit, se společným vlastnictvím a přikázáním vzájemné lásky, která se snaží naplnit Ježíšovu závěť ut unum sint, „aby všichni byli jedno“ (Jan 17,21).

Komunitu Nomadelfia, jejíž název se odvozuje z řeckých slov „kde bratrství je zákonem“, založil krátce po druhé světové válce don Zeno Saltini. Cílem byla péče o opuštěné děti a navracení mladistvých delikventů do normálního života pomocí adoptivních matek a posléze celých rodin. Papež František uctí hrob zakladatele komunity, navštíví domov jedné z rodinných skupin (sestavené z pěti rodin) a promluví k věřícím v komunitním kostele. Zopakuje tak návštěvu Jana Pavla II. v roce 1989.

Hnutí fokoláre, známé jako Dílo Mariino, se zrodilo za druhé světové války kolem františkánské terciářky Chiary (Silvie) Lubichové v severoitalském Tridentu. Dnes je rozšířeno po celém světě a svou spiritualitu jednoty projevuje důrazem na vnitrocírkevní, ekumenický a mezináboženský dialog. Takzvaná „Města Mariina“ – Mariapoli, či citadely, vyrostla po celém světě a každé je jinak zaměřeno. V toskánském Loppianu žije 800 lidí ze 70 národů, sídlí zde Univerzitní institut Sophia a multikulturní hudební skupiny Gen Verde a Gen Rosso. Obyvatelé městečka pracují v zemědělství a řemeslných dílnách. Papež František se pomodlí v kostele Matky Boží (Maria Theotokos) a na prostranství před ním bude odpovídat na otázky některých členů hnutí.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.