Biřmování v dozrálém věku

2.2.2018 

Pasovská diecéze bude biřmovat mladé lidi až po ukončení 16. roku života. Rozhodl o tom tamní ordinář, biskup Stefan Oster SDB, po konzultacích s duchovními a katechety. Podle biskupa má být přijetí svátosti biřmování projevem svobodné a vědomé volby mladého člověka, který chce navázat vztah s Ježíšem Kristem.

Biskup Oster vysvětlil, že k rozhodnutí dospěl po několika letech konzultací v různých diecézních katechetických grémiích. „Chceme přivádět mladé lidi k osobnímu vztahu s Kristem. Mají právo dozvědět se od nás, jak prožívat přátelství s Ježíšem, jak je může posilovat a nést jejich život. (...) Mladí lidé by měli pochopit, že víra není pouhým akceptováním teologických definic, ale především živým vztahem k Bohu.“

Biskup Oster také zdůraznil, že „mladí by měli být do biřmování dobře připraveni“, proto diecéze už brzy spustí zvláštní katechetický program. Pasovský ordinář o tom chce k věřícím promluvit na první neděli postní.
V Německu neexistuje jediná závazná věková hranice pro kandidáty biřmování ve všech diecézích. Svátost křesťanské dospělosti se uděluje zpravidla mezi 12. a 17. rokem života. (Pro RV z Berlina T. Kycia)

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.