Vatikánská delegace na zimních olympijských hrách v Pjongčchangu

2.2.2018 

Mezinárodní olympijský výbor formálně pozval delegaci Svatého stolce k účasti na inauguraci zimních olympijských her. Do Pjongčchangu se vydá skupina vedená podsekretářem Papežské rady pro kulturu, mons. Melchorem Sanchézem de Toca. „Zahájení zimních olympijských her ve městě pár kilometrů od hranice oddělující obě Koreje, vojensky nejstřeženější hranice světa, nabývá symbolické hodnoty díky přítomnosti atletů Severní Koreje, kteří vytvoří jediný tým se svými kolegy z Jižní Koreje“ - říká vatikánský představitel. - „Křehké olympijské příměří dovoluje doufat ve svět bez válek, navzdory mnoha konfliktům, které dnes probíhají.“

Na znamení přátelství mons.Sanchéz de Toca předá předsedovi Mezinárodního olympijského výboru Thomasu Bachovi a korejským atletům trička vatikánského sportovního týmu „Athletica Vaticana“, tvořeného zaměstnanci Svatého stolce a státního sekretariátu, jejichž devízou je přátelský a solidární sport. „Papežovi maratonci“ tak loni v září běželi po boku židovského týmu „Maccabi“ a běžců z římské islámské komunity. V březnu mají v plánu společný závod s protestantským německým týmem Lutherstad Wittenberg.

Bude to poprvé, co symbolická vatikánská reprezentace nebude přítomna pouze na ceremonii, jak se to stalo v Riu de Janeiru v roce 2016, ale v roli pozorovatele také ve dnech 5. – 7. února na olympijském zasedání, kde se diskutuje o hlavních tématech sportovní agendy ve světě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.