Běloruští biskupové: Papež by k nám rád přijel

1.2.2018 

Běloruští biskupové zahájili návštěvu ad limina. Dnes byli na návštěvě u papeže Františka. Cítili jsme se jako když si otec povídá se svými dětmi – řekl po audienci minsko-mohylevský metropolita, arcibiskup Tadeusz Kondrusiewicz:

„Na počátku bylo třeba představit situaci: co se podařilo, jaké jsou problémy. Vyprávěli jsme, že před 25 lety bylo v Bělorusku 60 kněží, dnes je jich 500, jsou nové struktury, dobře rozvinutá masmédia. Papež poslouchal a pokyvoval hlavou. A pak řekl: popovídáme si, já se budu ptát, ptejte se i vy... A tak se také stalo – a dvě hodiny utekly jako čtvrthodinka. Co ho nejvíc zajímalo? Pastorace, duchovní péče o mladé, o rodiny, také formace kněží, stálá formace i seminární formace. Řekl nám: buďte blízko kněžím. Zajímal se samozřejmě také o vztah mezi státem a církví. Na jedné straně jsou vztahy korektní, protože dovolují stavět kostely, ale jsou tu také problémy, zejména s povolením pro zahraniční kněze. Papež z toho byl opravdu velmi udivený. Řekl, že to vypadá jak v Číně – a dodal, že svět je globalizovaný, že je přece normální, aby přijížděli kněží ze zahraničí, je to pro církev obohacující.
Samozřejmě jsme se také zeptali, kdy konečně noha Petrova nástupce vkročí na běloruskou půdu. Dostali jsme odpověď, že letos to možné není, protože plán cest už je rozepsaný, ale „velmi bych si přál tuto zemi navštívit“. Dal nám tedy naději, nezmínil žádné podmínky, ani nic jiného. Zajímaly ho také vztahy s dalšími církvemi, zejména s pravoslavnou. K tomu jsme řekli, že se místy nějaké problémy objeví, ale v podstatě jsou naše vztahy dobré. – A to ho také potěšilo.“
Řekl Vatikánskému rozhlasu arcibiskup Kondrusiewicz.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.