Prospívá nám, když přemýšlíme o smrti

1.2.2018 

„Myšlenka na smrt nás vysvobozuje z iluze, že jsme pány času“ – kázal papež při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. „Smrt je faktem, dědictvím a pamětí“ – do těchto tří okruhů rozdělil Petrův nástupce svoji reflexi nad prvním dnešním čtením z knihy Královské (1 Král 2,1.4.10-12), jež popisuje smrt krále Davida.

„Nejsme ani věční, ani pomíjiví; jsme muži a ženami putující v čase, časem, který začíná a končí“ – konstatoval Svatý otec v úvodu svojí promluvy a vybídnul, abychom „v modlitbě prosili o milost smyslu pro čas a neuvízli v přítomnosti, uzavření sami do sebe. Smrt je faktem, který se týká všech, dříve či později“ – podotkl.

Existuje však jakési pokušení chvíle, jež se zmocňuje života a nutí tě, abys kroužil v egoistickém labyrintu této chvíle postrádajícím budoucnost. Stále dokola, tam a zpět. Cesta však končí smrtí. Všichni to víme. A proto se církev vždycky snažila přivádět k zamyšlení nad naším skonem, smrtí.

„Nejsem pánem času“ - pokračoval papež a dodal: „Když si to opakujeme, pomáhá nám to, abychom neupadli do iluze, jež pojímá život jako sled chvil, jejichž řetězení nemá smysl. Jsem na cestě a musím hledět vpřed. Musím však také brát v úvahu, že smrt je dědictví, které není tvořeno matérií, nýbrž svědectvím.

A ptát se, jaké dědictví zanechám, pokud mne Bůh dnes zavolá? Jaké svědectví života po sobě zanechám jako dědictví? Krásná otázka, kterou je třeba si klást. A tak se připravovat, aby nikdo z nás nezůstal jakýmsi »ostatkem«. Všichni se budeme ubírat touto cestou.

„A nakonec – řekl dále papež - je smrt pamětí, anticipovanou pamětí, abychom přemýšleli.“

Až zemřu, co by se mi dnes líbilo činit v tomto rozhodnutí, které mám dnes přijmout, v tomto dnešním způsobu života? To je ona anticipovaná paměť, která osvěcuje dnešní chvíli. Osvěcovat skutečností smrti ta rozhodnutí, která musím denně přijímat.

„Vnímat, že se ubíráme k smrti, prospívá nám všem“ – uzavíral papež František dnešní kázání při ranní mši v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.