Američtí biskupové vybízejí senát, aby změnil stanovisko k pozdním potratům

1.2.2018 

Newyorský kardinál Timothy Dolan ostře odsoudil postoj senátu Spojených států, který smetl ze stolu návrh zákona zakazujícího potraty po 20. týdnu těhotenství, a vybídl senátory, aby změnili stanovisko k pozdním potratům. „Odmítnutí tohoto zákona, založeného na zdravém rozumu, v senátu se radikálně rozchází s názorem většiny Američanů,“ dodal kardinál Dolan, který v rámci místní biskupské konference stojí v čele Výboru Pro vita.

Návrh zákona získal 51 hlasů, avšak potřeboval jich 60, aby bylo možné přistoupit k závěrečnému hlasování. (K 48 republikánům se připojili tři demokraté, naopak dva republikáni zákon nepodpořili, výsledný poměr byl 51:46). Ve sněmovně reprezentantů prošel návrh zákona již v říjnu a prezident Trump prohlásil, že po hlasování v obou komorách Kongresu je připraven zákon podepsat. Lékařům, kteří by provedli interrupci ukončení 20. týdne těhotenství – s vyjímkou znásilnění incestu nebo ohrožení života matky – by hrozilo podle tohoto návrhu až pět let vězení. Kardinál Dolan připomněl, že pouze sedm zemí světa dnes připouští tzv. pozdní potraty. Vedle USA jsou to Čína, Kanada, Nizozemí, Singapur, Severní Korea a Vietnam. Hranice 20. týdne je stanovena podle vědecky průkazných důkazů, že plod v tomto stádiu může prožívat bolest. Podle průzkumů veřejného mínění tuto legislativní změnou podporuje většina Američanů napříč politickým spektrem.

Zklamání z výsledku hlasování vyjádřil také prezident Trump a vyzval senátory, aby znovu zvážili své rozhodnutí a dali zelenou zákonu, který chrání život.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.