Setkání skautských kaplanů: Víra není dodatkem ke skautingu, ale jeho podstatou

1.2.2018 

Víra není jakýmsi dodatkem ke skautingu, ale jeho podstatným prvkem. Bez víry se skauting stává restriktivním moralismem – řekl představitel Svatého stolce při zahájení semináře kaplanů Federace skautů Evropy. Setkání probíhá v Římě za účasti 150 kněží z 15 zemí, včetně arcibiskup Cyrila Vasiľa SJ, sekretáře Kongregace pro východní církve, který vyšel ze slovenského skautingu a dodnes slouží jako kaplan v italských družinách Skautů Evropy.

Oficiálním představitelem Vatikánu je však prelát José Guillermo Gutiérrez Fernández z Úřadu pro laiky, rodinu a život. Jak připomněl, Federace skatů Evropy je katolickým hnutím a jako takové má být místem hlásání evangelia a výchovy k víře. Katolická identita skautingu by proto měla být velmi silná. Představitel vatikánského úřadu poukázal také na důležitost zachovávání věrnosti učení církve. Znamená to mimo jiné odmítnutí antropologií, které jsou v rozporu s křesťanstvím, jako je např. ideologia gender.

Federace skautů Evropy má asi 65 tisíc členů v 17 evropských zemích a také v Kanadě a ve Spojených státech. Založena byla v roce 1956 německými a francouzskými skautskými vůdci, kteří spatřovali v křesťanství základní prvek pro cestu ke svornosti evropských národů rozdělených 2. světovou válkou. Na rozdíl od jiných skautských organizací považuje za nedílnou součást svých programů růst ve víře. Hovoří duchovní asistent Federace skautů Evropy P. Boguslaw Migut:

„Především jsme zdůraznili, že skauting v křesťanském světě nemá cíl sám v sobě, je velmi dobrou metodou, výchovnou metodou, která člověka integrálně rozvíjí, jak po duchovní, tak po tělesné stránce, rozvíjí jeho charakter, osobnost, kontakt s přírodou, ale zůstává pouze nástrojem. Cílem katolického skautingu je evangelizace. Úkolem kněží, kteří se skautskými družinami spolupracují, je zejména orientovat vedoucí, šéfy a instruktory, a připomínat jim, že jejich práce slouží evangelizaci. V různých modelech skautských organizací se totiž často stává, že skauting ztrácí svůj původní účel. Vidí se v něm pouze uniforma a styl, který je trochu vojenský. My však nesmíme ztrácet ze zřetele to, že je to především velmi dobrý nástroj evangelizace.“

Řekl pro Vatikánský rozhlas P. Boguslaw Migut, duchovní poradce Federace skautů Evropy a profesor liturgiky na Katolické univerzitě Jana Pavla II. v polském Lublinu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.