Kardinál Parolin vybízí čínské křesťany ke smíření: Neřídíme se světskou logikou

31.1.2018 

V Číně neexistují dvě církve, nýbrž dvě komunity věřících povolané k cestě postupného smíření a k jednotě – vysvětluje kardinál státní sekretář Pietro Parolin v rozhovoru na téma vatikánsko-čínských vztahů, o nichž se v poslední době vedou polemiky. Naposled rozvířila kontroverze kauza dvou legitimních biskupů Římu věrné podzemní církve, které Svatý stolec údajně požádal o odstoupení z úřadu, aby na jejich místa mohl potvrdit biskupy tvz. Patriotistického sdružení, dosazované vládou a nikoli Vatikánem. Situace nápadně připomíná osudy kardinála Berana, který byl v roce 1965 požádán, aby odešel do exilu, a otevřel tak možnost k dohodě s režimem na přijatelném administrátorovi pražské arcidiecéze.

„Je naší nadějí, že – dá-li Bůh - dospějeme k okamžiku, kdy nebude již nutné mluvit o „legitimních“ a „nelegitimních“ biskupech, o „podzemní“ a „oficiální“ církvi v Číně, ale setkáme se jako bratři a znovu se naučíme jazyku spolupráce a společenství“, dodává vatikánský státní sekretář v rozhovoru pro portál Vatican Insider. Kardinál Parolin ujišťuje o tom, že církev nezapomíná na zkoušky a utrpení, kterými čínští katolíci prošli a procházejí. „To všechno je velikým pokladem univerzální církve. Čínským katolíkům bych tedy s bratrskou náklonností chtěl říci: jsme vám nablízku, nejen v modlitbě, ale také v každodenní snaze doprovázet vás a podporovat na cestě k plnému společenství. Prosíme vás proto, aby nikdo z vás nesetrvával v duchu rozporu odsuzujícího bratra ani neužíval minulost jako záminku k živení nových resentimentů a uzavřenosti. Naopak, naším přáním je, aby každý hleděl s důvěrou na budoucnost církve, přesahující každé lidské omezení,“ vybízí kardinál Parolin čínské katolíky.

Vatikánský státní sekretář vyjadřuje přesvědčení, že čínští věřící budou schopni uznat, že působení Svatého stolce postupuje v logice, která není světská, nezakládá se síle diplomacie, nýbrž skládá důvěru v Pána, jenž vede lidské dějiny. „Je především úkolem pastýřů, aby pomohli věřícím rozpoznat v papežově vedení jistý pevný bod k porozumění Božímu plánu v současných okolnostech,“ dodává kardinál Parolin. Jak dále uvedl, v církvi je samozřejmě možné nechat zaznít vlastní kritiku a vyjádřit nesouhlas a Svatý stolec má morální povinnost je vyslechnout a pozorně zvážit. Zároveň by však křesťané měli směřovat ke společenství a nevyvolávat roztržky. „Svatý stolec usiluje o nalezení syntézy pravdy s uskutečnitelnou cestou, aby odpověděl na legitimní očekávání věřících žijících v Číně i mimo ni“, ujistil vatikánský státní sekretář. Od věřících očekává „upřímnou pastorační konverzi inspirovanou evangeliem milosrdenství, která vede k vzájemnému přijetí jako bratři, jak o tom často mluví papež František,“ dodává kardinál Parolin.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.