Ježíš učí pastoračnímu přístupu

30.1.2018 

Ježíšovo chování k lidem je vzorem pravého pastoračního přístupu, tedy konkrétní blízkosti a jemnocitu – kázal dnes Petrův nástupce při ranní mši v kapli Domu sv. Marty.

Markovo evangelium (5,21-43), o kterém dnes rozjímal papež, vypráví o dvou zázračných uzdraveních, která se „hodí spíše ke kontemplaci než k reflexi, protože – jak vysvětlil – představují, jak plynul den Ježíšova života, který je vzorem toho, jak by měl vypadat den pastýře, biskupa či kněze. Marek ukazuje Ježíše, jak se »kolem něho shromáždil velký zástup«, jednou u cesty či na břehu, a Ježíš si dělal starost s tím, jak svůj lid vést a přebývat s ním. Právě takto přislíbil Bůh, že bude provázet svůj lid, že s ním totiž bude přebývat,“ zdůraznil papež.

Ježíš si neotevírá kancelář pro duchovní poradenství s cedulí: »Prorok přijímá v pondělí, středu a pátek od 15 do 18h. Vstup tolik a tolik anebo vstup dobrovolný«. Nikoli. Ježíš si tak nepočíná. Neotevřel ani lékařskou ambulanci s cedulí: »Nemocní jsou uzdravováni tehdy a tehdy«. Ježíš je přímo mezi lidmi.

„Takový je vzor pastýře, jak jej představuje Ježíš“ – pokračoval papež a dodal: „Svatý kněz svůj lid provází a večer je proto unaven. Avšak reálnou, nikoli pomyslou únavou toho, kdo pracuje mezi lidmi. Dnešní evangelium učí, že Ježíš je tísněn uprostřed zástupu, který se na Něho »tlačí«. Marek toto slovo používá v této pasáži několikrát“ – podotkl papež a zdůraznil, že „dnes jedná lid podobně během pastoračních návštěv ve snaze o dotek milosti, a pastýř to vnímá. Ježíš se neodtahuje, i když je také zahanbován a vysmíván, nýbrž prokazuje dobro. Toto jsou stopy způsobu Ježíšova chování a pravého pastoračního postoje.“

Pastýř je v den svého kněžského i biskupského svěcení pomazán olejem. Avšak pravým, vnitřním olejem je blízkost a jemnocit. Pastýř, který se nedovede přiblížit, něco postrádá. Možná je pánem situace, ale není pastýř. Pastýř, kterému chybí laskavost, je nevlídný a bude ovce tlouci. Blízký a laskavý, jak tady vidíme, takový byl Ježíš.

„Také pastýř – řekl dále papež – je na konci dne unaven, unaven konáním dobra jako Ježíš. A je-li pastorační přístup takový, lid vnímá přítomnost živého Boha.

Dnes bychom mohli v této mši prosit za svoje pastýře, aby jim Pán udělil tuto milost kráčet se svým lidem a s velkou laskavostí a blízkostí přebývat v lidu. Pokud lid najde svého pastýře, vnímá něco zvláštního, co lze vnímat pouze v Boží přítomnosti, jak to říká závěr dnešního evangelia: »Lidé byli úžasem jako bez sebe«. To je úžas vjemu blízkosti a laskavosti Boha v dotyčném pastýři.

Kázal dnes ráno papež František v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.