Petrův nástupce: Ježíšova moc potvrzuje spolehlivost Jeho učení

28.1.2018 

Na Svatopetrském náměstí se před polednem sešlo asi 25 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou nedělení promluvu Petrova nástupce před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František komentoval evangelium z dnešní, čtvrté neděle liturgického mezidobí a svoji promluv končil:

Ježíš je náš Mistr, mocný slovem i skutkem. Ježíš nám uděluje veškeré světlo, jež osvěcuje někdy temné cesty našeho života; dává nám také sílu nezbytnou k překonání těžkostí, zkoušek a pokušení. Pomysleme, jak obrovské milosti se nám dostalo, že jsme poznali tohoto tak mocného a dobrého Boha! Mistra a přítele, který nám ukazuje cestu a pečuje o nás, zvláště když jsme v nouzi.
Panna Maria, naslouchající žena, ať nám pomáhá tišit okolí i vlastní nitro, abychom mezi povykem tohoto světa slyšeli to nejmocnějšímu slovo, které existuje a patří Jejímu Synu, jenž hlásá smysl našeho života a osvobozuje nás z každého otroctví i z otročení Zlému.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY před Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě papež obrátil pozornost k mezinárodnímu dění:

Včera přišla z Afghánistánu bolestná zpráva o hrůzném teroristickém krveprolití v hlavním městě Kábulu s téměř stovkou mrtvých a četnými zraněnými. Před několika dny došlo také v Kábulu k dalšímu těžkému atentátu, který rozséval teror a smrt v jednom velkém hotelu. Dokdy bude ještě afghánský lid muset trpět tímto nelidským násilím? Modleme se nyní mlčky za všechny oběti a za jejich rodiny; modleme se za všechny, kdo se v této zemi nadále zasazují o vytváření míru.

Potom papež zmínil dnešní kalendářní připomínku nemocných leprou:

Na dnešek připadá Světový den malomocných. Tato nemoc, bohužel, ještě stále postihuje především ty bědné a nejchudší lidi. Ujistěme tyto bratry a sestry svojí blízkostí a solidaritou a modleme se také za ty, kdo jim pomáhají a umožňují jim zařadit se do společnosti.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.