Ďábel říká pravdu: Ježíš přišel zahubit démona

28.1.2018 

Papež František před modlitbou Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry, dobrý den!
Evangelium této neděle (srov. Mk 1,21-28) je součástí delší narace označované někdy jako „den v Kafarnaum“. Jádrem dnešního vyprávění je událost exorcismu, která představuje Ježíše jako proroka mocného slovy i skutky.

Vstoupil v sobotu do kafarnaumské synagogy a učil. Lidé nad jeho slovy žasnou, protože to nejsou slova obyčejná, nepodobají se těm, která byli zvyklí slyšet. Učitelé Zákona sice učí, avšak postrádají moc. A Ježíš učí jako ten, kdo má autoritu. Ježíš učí jako ten, kdo má moc, a zjevuje se jako Bohem poslaný a nikoli jako pouhý člověk, který musí svoje učení stavět pouze na předcházejících tradicích. Ježíš má plnou moc. Jeho učení je nové, a evangelium poznamenává, že si lidé říkali: »Nové učení – a s takovou mocí!« (Mk 1,27).

Zároveň se Ježíš zjevuje také jako mocný svými skutky. V kafarnaumské synagoze je člověk posedlý nečistým duchem, který křičí: »Co je ti po nás, Ježíši Nazaretský! Přišel jsi nás zahubit? Vím, kdo jsi: Svatý Boží!« (v.24). Ďábel říká pravdu: Ježíš přišel zahubit démona, přemoci jej. Tento nečistý duch zná Ježíšovu moc a hlásá také Jeho svatost. Ježíš mu přísně rozkazuje: »Mlč a vyjdi z něho!« (v.25). Těchto pár slov Ježíšovi stačí, aby dosáhnul vítězství nad Satanem, který oním člověkem »zalomcoval a s velkým křikem z něho vyšel«, jak praví evangelium (v.26).

Tato událost mnohými otřásla, všichni užasli a ptali se: »Co je to? [...] I nečistým duchům poroučí, a poslouchají ho« (v. 27). Ježíšova moc potvrzuje spolehlivost Jeho učení. Nepronáší pouhá slova, nýbrž jedná. Vyjevuje tak Boží plán slovy a mocí skutků. V evangeliu vidíme, že Ježíš ve svém pozemském poslání zjevuje Boží lásku jak kázáním, tak nesčetnými skutky pozornosti a pomoci vůči nemocným, potřebným, dětem a hříšníkům.

Ježíš je náš Mistr, mocný slovem i skutkem. Ježíš nám uděluje veškeré světlo, jež osvěcuje někdy temné cesty našeho života; dává nám také sílu nezbytnou k překonání těžkostí, zkoušek a pokušení. Pomysleme, jak obrovské milosti se nám dostalo, že jsme poznali tohoto tak mocného a dobrého Boha! Mistra a přítele, který nám ukazuje cestu a pečuje o nás, zvláště když jsme v nouzi.

Panna Maria, naslouchající žena, ať nám pomáhá tišit okolí i vlastní nitro, abychom mezi povykem tohoto světa slyšeli to nejmocnějšímu slovo, které existuje a patří Jejímu Synu, jenž hlásá smysl našeho života a osvobozuje nás z každého otroctví i z otročení Zlému.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.