Papež: K Matce nemůžeme být neutrální či odtažití, jinak ztratíme svoji identitu

28.1.2018 

Petrův nástupce sloužil dnes dopoledne v římské bazilice Panny Marie Větší mši svatou z liturgické připomínky Přenesení ikony Salus populi Romani, připadající na poslední lednovou neděli. Příležitostí k této votivní mši bylo dokončení restauračních prací na zmíněné ikoně, která je nejstarším obrazem Matky Boží křesťanského Západu. Do Říma ji ze Svaté země přivezla ve 4. století matka císaře Konstantina, Helena.
Papež sloužil eucharistii ve zcela zaplněné bazilice a svoji homilii, v níž komentoval nejstarší mariánskou antifonu Pod ochranu tvou se utíkáme, svatá Boží Rodičko, končil:

Druhý vatikánský koncil učí, že Maria je „znamením jisté naděje a útěchy pro putující Boží lid“ (Lumen gentium, VIII, V). Je znamením, které dal Bůh nám. Pokud jej nesledujeme, scházíme z cesty. Duchovní cesta má totiž značení, kterého je třeba se držet, protože nám, „kteří dosud putují na zemi a ocitají se v nebezpečích a nesnázích“ (tamt.), ukazuje Matku, která již dosáhla cíle. Kdo nás může lépe než ona doprovodit na této cestě? Na co čekáme? Jako učedník, který pod křížem přijal Matku a »vzal ji k sobě« (Jan 19,27), také my z tohoto Matčina chrámu vezměme Marii k sobě domů.
Vzhledem k Matce nemůžeme být neutrální nebo odtažití, jinak ztratíme svoji identitu dětí i svoji identitu lidu, a budeme žít křesťanství tvořené idejemi a programy, bez důvěry, bez něhy a bez srdce. Jenomže bez srdce není lásky, a víra riskuje, že se stane líbeznou pohádkou zašlých časů. Matka však děti opatruje a připravuje. Miluje je a chrání, aby milovaly a opatrovaly svět. Snažme se, aby tato Matka byla u nás doma stálým hostem naší každodennosti, naším bezpečným útočištěm. Svěřujme jí každý den. Vzývejme ji v každém zmatku. A nezapomínejme se k ní vracet s poděkováním.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy HOMILIE je ZDE

Na závěr papež František dodal spatra poznámku o „ikoně, která byla právě propuštěna z nemocnice“, čímž poukázal na nedávno skončené restaurační práce, které jí umožnily zaskvět se ve zcela nové, původní kráse, a vyzval věřící k trojí společné invokaci „Svatá Matko Boží“.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.