Prosazovat porozumění víře, řekl Svatý otec Papežské teologické akademii

27.1.2018 

Svatý otec přijal včera (26. ledna) na audienci členy Papežské teologické akademie (Pontificia Accademia di Teologia) u příležitosti 300. výročí jejího založení papežem Klementem XI. (23. dubna 1718). Tato instituce byla po reformě stanov Janem Pavlem II. (28. ledna 1999) přičleněna k Papežské radě pro kulturu, má 50 členů z různých zemí světa (z České republiky nikdo).
Jak připomněl papež František, v promluvě k jejím členům v Klementinském sále Apoštolského paláce, byla podle záměru kardinála Cosima de´ Girolamiho založena jako místo pro teologickou formaci v době, kdy odpovídající instituce chyběly. Později se stala skupinou odborníků, povolaných prohlubovat některá zvlášť významná teologická témata.

I přes rozmanité změny zůstává charakteristickým prvkem této akademie služba církvi s cílem prosazovat, podněcovat a podporovat v různých formách porozumění víře v Boha, který se zjevil v Kristu; věrnost učitelskému úřadu církve a otevřenost kulturním instancím a výzvám; konfrontace a dialog při šíření evangelia v nových kontextech; ochota přijímat pobídky přicházející od trpícího lidství a nabídka věřícího, vtěleného a solidárního myšlení.

V závěru své promluvy římský biskup poukázal na důležitost spolupráce s ostatními akademickými institucemi: „Papežská teologická akademie je také dnes povolána chápat svoji totožnost nikoli v sebevztažné perspektivě, nýbrž z hlediska setkávání teologie, filosofe a humanitních věd, aby dobrá setba evangelia přinášela užitek na rozlehlém poli vědění.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.