Papežský institut otevřel novou katedru pro studium manželství a rodiny

25.1.2018 

Na Papežském teologickém institutu Jana Pavla II. pro studium o manželství a rodině dnes byla otevřena nová katedra, nazvaná Gaudium et spes podle stejnojmenného koncilního dokumentu, a to přesně devětapadesát let poté, co „sv. Jan XXIII. překvapil církev a celý svět svoláním největší církevní iniciativy 20. století, druhého ekumenického vatikánského sněmu“, píše papež František v pozdravném poselství mons. Vincenzu Pagliovi, velkému kancléři zmíněného institutu.

„Dobře víme“, zdůrazňuje Svatý otec, že „církevní otcové zařadili základní skutečnosti lidského bytí, jakými jsou manželství a rodina, na první místo, co do naléhavosti současných problémů“. „Lze říci“, pokračuje papež, „že Pastorální konstituce o církvi v dnešním světě, Gaudium et spes, dokázala vyjádřit hluboce obnovené chápání evangelia rodiny, které posléze skrze různé etapy vyústilo v apoštolské exhortaci Amoris laetitia“.

Petrův nástupce v poselství podotýká, že je velice důležité vytvářet prostory akademického setkávání a intelektuálního dialogu, ve kterých lze zakusit, že církevní společenství je schopné vtělit do masa a krve slova, pronesená II. Vatikánem na adresu jeho současníků: „Radost a naděje, smutek a úzkost lidí naší doby, zvláště chudých a všech, kteří nějak trpí, je i radostí a nadějí, smutkem a úzkostí Kristových učedníků, a není nic opravdu lidského, co by nenašlo v jejich srdci odezvu“ (Gaudium et spes,1). A takovým prostorem, reagujícím na nové pastorační výzvy, se má stát i nová katedra papežské institutu, uzavírá František.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.