Papež vyzval k modlitbě za pokoj ve světě

24.1.2018 

Dopolední generální audience na Svatopetrském náměstí, kde se shromáždilo asi 10 tisíc lidí, byla věnována bilanci apoštolské cesty do Chile a Peru. Papežova promluva byla uvedena čtením ze 102. Žalmu (2.4-5): „Plné důvěry je mé srdce, Bože. - Budu tě chválit mezi národy, Hospodine.“

Můj příchod do Chile předcházely demonstrace a protesty z různých důvodů, jak jste četli v novinách. To způsobilo, že se stalo ještě aktuálnějším motto mojí návštěvy „Mi pay os doy – Pokoj svůj vám dávám“. Jsou to Ježíšova slova adresovaná učedníkům, která opakujeme při každé mši. Pokoj je darem, který může darovat zabitý a vzkříšený Ježíš tomu, kdo se mu svěří. Pokoj potřebuje nejenom každý z nás i celý dnešní svět v této rozkouskované třetí světové válce... Modleme prosím za pokoj!
- řekl v úvodu své promluvy papež.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY je ZDE

Tolik středeční papežova promluva na generální audienci, v jejímž závěru obrátil Petrův nástupce pozornost k událostem v Demokratické republice Kongo:

Nadále bohužel přicházejí znepokojivé zprávy z Demokratické republiky Kongo. Opakuji proto svoji výzvu, aby se všichni snažili vyhnout jakékoli formě násilí. Snahou církve není nic jiného, než přispět k pokoji a obecnému dobru společnosti.

Po společné modlitbě Otče náš papež František všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.