Papež do Davosu: Nepředstírat, že šíření chudoby a nespravedlnosti nemá příčiny

23.1.2018 

„Nesmíme mlčet tváří v tvář utrpení milionů lidí, jejichž důstojnost byla zraněna, ani předstírat, že šíření chudoby a nespravedlnosti nemá žádné příčiny,“ napsal papež František účastníkům Světového ekonomického fóra v Davosu.

Papežovo poselství přečetl ghanský kardinál Peter Turkson na dnešním zahajovacím zasedání čtyřdenního summitu, na nějž se do švýcarského Davosu každoročně sjíždí více než 3000 představitelů politických a ekonomických elit. Na letošní schůzce nechybí mezi řečníky prezident Donald Trump, Emmanuel Macron či britská premiérka Theresa Mayová, izraelský premiér Benjamin Netanjahu, jordánský král Abdullah II. nebo předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Českou republiku zastupuje premiér Andrej Babiš. Hlavními tématy zasedání je tentokrát mezinárodní bezpečnost, životní prostředí a globální hospodářství.

V poselství, které prefekt vatikánského Úřadu pro integrální lidský rozvoj přednesl jako vůbec první vyzvaný řečník, papež František vybízí účastníky k „hledání lepších základů pro budování inkluzivní, spravedlivé a nápomocné společnosti, která je schopná navracet důstojnost těm, jejichž život je poznamenán velkou nejistotou, takže nejsou již schopni snít o lepším světě“. František varuje, že na úrovní globální vlády dochází ke stále většímu odtržení vlád od ostatních institucí. „Objevují se noví činitelé, stejně jako nová hospodářská soutěž a regionální obchodní dohody. Rovněž nejmodernější technologie proměňují ekonomické vzorce a globalizovaný svět, který ve své podmíněnosti soukromými zájmy a úsilím o zisk za každou cenu, jak se zdá přeje dalšímu tříštění a individualismu, spíše než aby usnadňoval inkluzivnější postupy,“ píše papež.

Finanční nestabilita přináší nové problémy a vážné výzvy, jako je růst nezaměstnanosti, nárůst chudoby, rozšiřování sociálně-ekonomické propasti a nových forem otroctví, často zakořeněných v konfliktních situacích, migraci a dalších sociálních problémech.
„V tomto kontextu je životně důležité hájit důstojnost lidské osoby, zejména poskytováním reálných příležitostí pro integrální lidský rozvoj všem lidem a zaváděním ekonomických politik ve prospěch rodiny,“ zdůraznil papež. Varoval dále před nebezpečím skrytým v technologickém pokroku, jako je umělá inteligence a robotika, které - jak řekl - musejí být užívány tak, aby sloužily lidstvu a chránily náš společný dům.

Nesmíme mlčet tváří tvář milionům trpících lidí a předstírat, že chudoba a nespravedlnost nemá žádné příčiny – apeloval papež. „Morálním imperativem a odpovědností, jež se týká každého, je vytvářet spravedlivé podmínky, které dovolí každému člověku žít důstojně,“ dodal František. Papež vyzval podnikatele, aby odmítli kulturu odpisu a mentalitu lhostejnosti a angažovali se ve zvyšování produktivity, vytváření nových pracovních míst, boji proti veřejné i soukromé korupci a šíření sociální spravedlnosti. Poukázal také na „vážnou odpovědnost“, kterou je třeba mít na zřeteli při rozhodování ve věcech, které budou utvářet svět pro budoucí generace.

„Pokud chceme bezpečnější budoucnost, jež povede k prosperitě pro všechny, pak je nezbytné držet kompas neustále orientovaný k „pravému Severu“, který představují autentické hodnoty. Nyní nastal čas učinit odvážné a smělé kroky pro naši milovanou planetu. Toto je pravá chvíle, abychom uvedli do pohybu svoji odpovědnost a přispěli k rozvoji lidstva,“ vzkázal papež František účastníkům Světového ekonomického fóra v Davosu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.