Arafat vytýkal Sadámovi zákaz papežské návštěvy

11.11.2004 

Kometář vice ředitele RV, P. Andrzeje Koprowského

Jan Pavel II. se setkal s Arafatem při různých příležitostech celkem 12-krát. Poprvé ve Vatikánu roku 1982. O komentář jsme požádali viceředitele našeho rozhlasu, P. Andrzeje Koprowského:

?15. září 1982 se uskutečnilo první setkání tehdejšího šéfa Organizace pro osvobození Palestiny, Jásira Arafata, s Janem Pavlem II. Bylo plánováno na 5 minut, ale protáhlo se na 55 minut... Po setkání Svatý otec v jedné ze svým promluv zdůraznil právo každého národa na svou vlast, na vlastní území a vlastní identitu. Zdůraznil nutnost vzájemné úcty mezi sousedícími národy.

Vatikánští organizátoři Papežovy návštěvy ve Svaté zemi vzpomínají na dokonalou spolupráci se speciálními složkami Izraele i Palestinců. Vytvářela dokonce iluzi, že začíná nová, lepší etapa ? naneštěstí místo toho propukla intifáda.

Další detail, širšímu veřejnému mínění neznámý: Jan Pavel II. chtěl navštívit Svatou zemi a místa ?Abrahámova putování.? Saddám Hussain nedovolil, aby papež přijel do chaldejského Ur. Arafat tehdy napsal iráckému prezidentovi důrazný list, ve kterém mu vytýkal jeho jednání jako lidskou i politickou chybu. Zajistil, aby zvláštní vyslanec doručil list přímo do Saddámových rukou ? avšak bez výsledku...

Aniž bychom chtěli ?přemalovávat na růžovo politické historie?, za připomínku stojí, že Arafat byl prvním arabským politikem, který uznal právo Izraelců na vlastní stát Izrael a zároveň usiloval o uznání palestinského státu pro Palestince. Teprve po něm uznaly právo Izraele na vlastní stát Maroko, Jordánsko, Egypt a další. Podobně jako si premiér Sharon mohl v poslední době dovolit rozhodnout o odchodu Izraele z pásma Gazy... Musíme doufat, že gesta toho druhu v nejbližší budoucnosti převládnou nad gravitačními silami vyvolanými únavou a zoufalstvím na obou stranách konfliktu.?

Přeložila Johana Bronková

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.