Francouzští katolíci mají problém s postojem papeže k migrační krizi

15.1.2018 

Učení papeže Františka o migrantech působí francouzským katolíkům potíže. Významná skupina věřících se neztotožňuje s postojem současného papeže k migrační krizi. Jeho výroky na toto téma jsou přijímány s neporozuměním, nedůvěrou či dokonce nepřátelstvím – píše víkendové číslo katolického deníku La Croix.

V souvislosti se včerejším Světovým dnem migrantů a uprchlíků se reportéři deníku setkali s věřícími, kteří nesdílejí papežův názor na téma migrační krize. Ukazuje se, že jsou to praktikující lidé, často dokonce osobně angažovaní v pomoci migrantům ve svých farnostech. Konstatují, že ve francouzské společnosti existuje poměrně všeobecný souhlas s přijímáním uprchlíků a žadatelů o azyl. Něčím jiným však je příliv migrantů, jejichž integrace se ukazuje problematická. Připouštějí, že papež František úplně neví, s jakými obtížemi se potýká dnešní Evropa ve vztahu k islámu, jaká je situace v muslimských čtvrtích evropských měst a jak se tam jedná například s ženami. „Domáhání se tak široké otevřenosti a integrace znamená zároveň oslabení našeho způsobu života a naší kultury,“ podotýká třiačtyřicetiletý Gabriel Roquebert, otec devíti dětí, který se angažuje v pomoci iráckým přistěhovalcům ve své farnosti.

Vnitřní rozpor, jaký v této věci prožívají francouzští katolíci, dosvědčují také jejich pastýři. P. Eric de Nattes přiznává, že místo diskuse o příčinách přílivu migrantů dává přednost evangelnímu postoji. „O ty, kteří již ve Francii jsou, kteří žijí na ulici je prostě potřeba se postarat“ a zdůrazňuje, že k takovéto pomoci zavazuje Kristus. Přiznává však, že ne každému to hlásá stejným způsobem. „Snažím se povzbuzovat k obrácení tam, kde je to nezbytné“ – dodává pařížský kněz.

Na fotce stanové městečko pro migranty na sportovním hřišti v Paříži.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.