Kardinál Farrell o situaci Úřadu pro laiky, rodinu a život

15.1.2018 

Přestože vatikánský Úřad pro laiky rodinu a život existuje již téměř půl druhého roku, na bilance jeho činnosti je stále ještě brzy. Vypadá to u nás zatím jako na staveništi – říká jeho prefekt kardinál Kevin Farrell. Připomíná, že tento nový vatikánský úřad povstal spojením dvou papežských rad: pro laiky a pro rodinu a do jeho kompetence byla začleněna také otázka života, a tedy „podpora a koordinace iniciativ za zodpovědné rodičovství a ochranu života od početí do přirozené smrti“. Irský kardinál připomíná, že teprve v listopadu jmenoval papež František podsekretáře úřadu zodpovídající za sekce pro laiky a pro život. Sekce pro rodinu zatím zůstává neobsazená.

Kardinál Farrell dále uvedl, že si papež František přeje, aby v jeho úřadě pracovali muži i ženy, duchovní i laici pocházející z celého světa, aby odráželi všeobecný charakter církve. Rovnováhu mužů a žen se daří zachovat, protože na funkce podsekretářů byly jmenovány ženy, zatímco s mezinárodním charakterem je prozatím problém a jasně převažují Italové.

Úřad pro laiky, rodinu a život se v této chvíli zabývá především přípravou dvou velkých akcí: Světového setkání rodin, které je plánováno na srpen v Dublinu, a Světový den mládeže příští rok v Panamě. Pokud jde o setkání rodin, úřadu záleží, aby přípravy začaly na lokální úrovni a byly proniknuty duchem Amoris laetitia. Tomu má sloužit série sedmi katechezí inspirovaných papežskou exhortací o rodině. Důležitou etapou přípravy na setkání s mládeží bude letošní biskupská synoda. Ve Střední Americe probíhá pouť symbolů Světových dní mládeže (kříž a mariánská ikona). Byly už v Mexiku, na Kubě, v Dominikánské republice a na Haiti. V současné době doprovází mládež v Portoriku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.