Papež se pomodlí u hrobu „biskupa chudých“

15.1.2018 

Apoštolská cesta do Chile a Peru sotva začala, ale její oficiální program už po dohodě s vatikánskou stranou doznal prvních změn. Jak informovala chilská biskupská komise pro organizaci papežské cesty, citovaná agenturou SIR, papež zahájí svůj pobyt na chilské půdě modlitbou u hrobu mons. Enriqua Alveara Urrutii (foto), zvaného „biskup chudých“.

Z mezinárodního letiště v Santiagu se papež v zavřeném voze odebere do farnosti sv. Ludvíka Beltrána, kde se pomodlí u hrobu mons. Alveara, který zemřel roku 1982. Tento diecézní kněz v šedesátých letech (1963) přijal biskupské svěcení a byl poté pomocným biskupem několika chilských diecézí, naposledy arcidiecéze Santiago de Chile. Účastnil se Druhého vatikánského koncilu a během své biskupské služby neúnavně hájil lidská práva, systematicky porušovaná vojenským režimem, který v zemi nastoupil roku 1973. Za jeho podpory a z podnětu kardinála Silvy Henriqueza byla v polovině sedmdesátých let minulého století založena Vicaria de la Solidaridad, azylový dům pro oběti diktatury, kterým byla poskytována právní pomoc a lékařská péče. V současné době probíhá beatifikační proces tohoto „biskupa chudých“.

Ze zmíněné farnosti papež přejede do centra Santiaga de Chile, kde přestoupí do papamobilu, aby projel hlavní městskou třídou až na apoštolskou nunciaturu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.