Papež: Jsme povoláni překonat zvykovou a samozřejmou religiozitu

14.1.2018 

Kolem poledne se na Svatopetrském náměstí sešlo asi 15 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu Petrova nástupce před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František komentoval evangelium z druhé neděle liturgického mezidobí (Jan 1,35-42).

Jedině osobní setkání s Ježíšem umožňuje zrod víry a učednictví. Můžeme učinit spoustu zkušeností, mnohé věci uskutečnit a navázat vztahy s mnoha lidmi, avšak jedině setkání s Ježíšem v hodinu, kterou zná Bůh, může dát plný smysl našemu životu a plody našim plánům a iniciativám.
Nestačí vytvářet si o Bohu obrázek z doslechu, je třeba hledat božského Mistra a jít tam, kde bydlí. Otázka, kterou oba učedníci kladou Ježíšovi: »Kde bydlíš?« (v. 38), má silný duchovní význam a vyjadřuje touhu znát, kde Mistr přebývá, aby mohli
být s Ním. Život víry spočívá v touze být s Pánem a tedy v neustálém hledání místa, kde bydlí. To znamená, že jsme povoláni překonat zvykovou a samozřejmou religiozitu a oživovat setkání s Ježíšem modlitbou, rozjímáním o Božím Slovu a přistupováním ke svátostem, abychom s Ním přebývali a s Jeho pomocí a milostí přinášeli užitek.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY před mariánskou modlitbou Anděl Páně je ZDE

Po hlavní promluvě se Petrův nástupce ještě vrátil k dnešnímu Světovému dni migrantů a uprchlíků a přiblížil hlavní linie svého poselství vydaného k této příležitosti.
Zároveň oznámil, že tato připomínka, zavedená v katolické církvi roku 1914, se bude z pastoračních důvodů namísto v lednu konat vždy druhou neděli v září, a její 105. ročník tedy připadne na neděli 8. září roku 2019.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.