Mše za zemřelé kardinály a biskupy

11.11.2004 

Za přítomnosti kardinálů, biskupů a velvyslanců, předsedal Jan Pavel II. dnes dopoledne v bazilice Sv. Petra mši svaté za kardinály a biskupy zemřelé během uplynulého roku. Eucharistii sloužil kardinál Joseph Ratzinger, děkan kardinálského kolegia. (Text homilie čtete v rubrice "Svatý otec".)

Na závěr Svatý otec připomněl osm kardinálů, kteří odešli z tohoto světa k otce v posledních 12-ti měsících. Jsou to: etiopský kardinál Paulos Tzadue, emeritní arcibiskup Addis Abeba; Opilio Rossi, emeritní předseda kardinálské komise pro papežská poutní místa v Pompejích, v Loretu a Bari; emeritní vídeňský arcibiskup, kardinál Franz König; senegalský kardinál Hyacinthe Thiandoum, emeritní arcibiskup z Dakaru; španělský kardinál Gonzáles Martín, arcibiskup emerita z Toleda; chilský kardinál Juan Francisco Fresno Larraín, emeritní arcibiskup ze Santiaga de Chile; emeritní arcibiskup z Washingtonu, James Aloysius Hickey, a belgický kardinál Gustaaf Joos.

?Bůh je věrný a naděje, kterou skládáme v Něho, není marná? ? uzavřel Jan Pavel II. homilii při mši svaté za kardinály a biskupy zemřelé v uplynulém roce.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.