Svatý stolec rozhodl o nucené správě společnosti apoštolského života Sodalitium Christianae Vitae

10.1.2018 

Kongregace pro společenosti zasvěceného a společnosti apoštolského života dnes vydala dekret, kterým rozhodola o správě společnosti apoštolského života Sodalitium Christianae Vitae, informuje tiskové středisko Svatého stolce. Dozorem nad zmíněným laickým sdružením, které je rozšířeno zejména v Peru a zemích Latinské Ameriky, byl pověřen mons. Noel Antonio Londono Buitrago, biskup kolumbijské diecéze Jericó. Kardinál Joseph William Tobin, který dosud z pověření Svatého stolce dohlížel na reformu jmenované společnosti apoštolského života, zůstává referentem zmíněné vatikánské kongregace jako delegát ad nutum a především v souvislosti s ekonomickými otázkami.

Svatý otec František, čteme v tiskovém prohlášení vatikánského tiskového střediska, se znepokojením sledoval informace, které o zmíněném laickém společenství již léta docházejí na kongregaci zodpovědnou za řeholní život. Velkou pozornost věnoval zejména závažným zprávám o vnitřním chodu, formaci a ekonomicko-finanční správě v rámci společnosti Sodalitium Christianae Vitae a naléhal na vatikánskou kongregaci, aby k těmto skutečnostem přihlížela. V souvislosti s nedávným zákrokem peruánských soudních úřadů proti zakladateli hnutí, panu Luisovi Fernandovi Figarimu, a po zevrubné analýze všech podkladů, vydala proto vatikánská kongregace dnešní dekret, uzavírá tiskové prohlášení.

Figari, zasvěcený laik, bývalý poradce Papežské rady pro laiky (jmenován 2002 Janem Pavlem II.), pozorovatel na synodě o eucharistii (2005) na pozvání Benedikta XVI., založil Sodalitium Christianea Vitae 8. prosince 1971. Spolu se svými nejbližšími spolupracovníky byl obviněn ze sexuálního zneužívání nezletilých.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.