Továrna na svaté

10.1.2018 

„Jako existují továrny, které vyrábějí luxusní auta, výsledek výzkumu a trvalé inovace, tak Kongregace pro svatořečení „vyrábí“ blahoslavené a svaté, kteří jsou díky svému mimořádnému evangelijnímu svědectví chloubou církve“, prohlásil kardinál Angelo Amato na papežské univerzitě Urbaniana (Osservatore Romano, 9.1.2018). Prefekt Kongregace pro svatořečení v pondělí zahájil každoroční kurz (Studium) teologie, historie a církevního práva, který formuje odborníky v oblasti řízení kanonizačních procesů. Italský kardinál zdůraznil, že se kanonickým procesům, vedoucím k blahoslavení či svatořečení, věnuje stejná pečlivost, která se ve výrobním procesu vyhrazuje zpracování nejjakostnějších produtků.

V promluvě rovněž bilancoval činnost vatikánské kongregace za minulý rok, ve kterém proběhlo devatenáct beatifikačních a dvě kanonizační liturgie. Zatímco beatifikace se konaly v jedenácti různých státech (Argentina, Brazílie, Kolumbie, Indie, Irsko, Itálie, Japonsko, Litva, Slovensko, Španělsko, USA), svatořečení slavil papež František ve Fatimě a Římě. V mariánském poutním místě kanonizoval 13. května vizionáře Františka a Hyacintu Martovy, v polovině října pak na Svatopetrském náměstí svatořečil 35 blahoslavených, z velké části latinskoamerických prvomučedníků.

Jak dále kardinál Amato poznamenal, kanonické procesy se sice zakládají na mnohasetleté prověřené zkušenosti, avšak nejsou definitivně uzavřené případným upřesněním a změnám, jak dokazují dva nové dokumenty, vydané v loňském roce. Prvním je motu proprio papeže Františka, vyhlašující obětování života jako novou cestu k beatifikaci, druhým je směrnice Kongregace pro svatořečení o nakládání s ostatky světců. Ta přináší novinku, co se týče definice tzv. „význačných ostatků“, která dosud označovala celé světcovo tělo či větší části těla. Podle nového předpisu se nyní za význačnou relikvii považuje také veškerý objem popela, pocházejícího z kremace světcova těla, vysvětlil prefekt vatikánské kongregace.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.