Papežovo přání ukrajinským řeckokatolíkům

9.1.2018 

Svatý otec se modlí za mír na Ukrajině. Píše o tom ve vánočním listu adresovaném nejvyššímu představiteli ukrajinské Řeckokatolické církve, arcibiskupovi Svjatoslavu Ševčukovi.

„Chci vám povědět, že jsem s vámi a že v mých modlitbách a ve všem, co každodenně Bohu poroučím, máte zvláštní místo,“ napsal papež František. „Zejména když sloužím Svatá Kristova Tajemství a přináším lámaný Chléb a Kalich prolité krve, a spolu s ním životy těch, kdo byli zlomeni z nenávisti, a krev, která je neustále prolévána kvůli nepřátelství mezi lidmi v mnoha částech světa, ze srdce prosím Vzkříšeného Pána o radost a pokoj pro moji milovanou Ukrajinu,“ pokračuje Svatý otec.

František ve svém listu zmiňuje také nedávnou synodu ukrajinských řeckokatolíků. S uznáním vzpomíná na loni zemřelého kardinála Lubomyra Huzara. „Jeho svědectví je pro nás povzbuzením k odpovědnosti, abychom věrně a velkodušně odpovídali na příkladný postoj pastýřů, které nám Kristus dal a kteří žijí touhami Jeho Srdce,“ napsal papež.
Petrův nástupce připomíná také význam liturgie a každodenní modlitby. Zvláštní roli v ní sehrávají pastýři přistupující k oltáři a sestupující od něho, aby se setkali s Božím lidem a neustále ho učili umění důvěry v Boha za všech okolností, neboť On nikdy nezklame naději, kterou v Něho vkládáme, dodává.

V souvislosti s vánocemi, papež František poznamenal, že jsou svátky Božího světla, které září v temnotě. „Je to tajemství božského světla, které září uprostřed noci: neukončuje noc, ani ji zcela neosvětluje, nýbrž zahajuje nový úsvit – úsvit, v němž Bůh začíná přebývat v našich temných dějinách. Kéž jeho vlídnost zahřeje naše srdce a oživí naději, kéž Jeho odzbrojující prostota osvítí touhu po smíření a míru a Jeho neúnavná láska s sebou přinese touhu začít znovu a odpustit,“ přeje ukrajinským řeckokatolíkům Svatý otec.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.