Papežské videoposelství k cestě do Chile a Peru

9.1.2018 

„Svůj pokoj vám dávám“ (Jan 14,27) – pod tímto mottem se ponese apoštolská cesta do Chile, kterou papež František zahájí příští pondělí, 15. ledna. Po třídenním pobytu v Chile přeletí ve čtvrtek 18. ledna ze Santiaga de Chile do Limy, hlavního města Peru. Tato následující a opětovně třídenní zastávka v Latinské Americe (do neděle 21. ledna) se uskuteční pod heslem „Sjednoceni v naději“. Petrův nástupce dnes obyvatele obou zemí pozdravil jediným videoposelstvím, ve kterém se dotýká jejich letitého nepřátelství v důsledku takzvaných Tichomořských válek:

“Chilští a peruánští bratři a sestry, vzhledem k tomu, že se blíží má cesta do vašeho kraje, s láskou vás zdravím. Přijíždím za vámi jako poutník evangelní radosti, abych se všemi sdílel „Pánův pokoj“ a „utvrdil vás v téže naději“. V pokoji a naději, které všichni sdílejí.
Toužím se s vámi setkat, pohlédnout vám do očí, spatřit vaše tváře a moci spolu s vámi všemi zakusit Boží blízkost, Jeho něhu a milosrdenství, které objímá a utěšuje.
Znám dějiny vašich zemí, utkané úsilím a oddaností. Společně s vámi bych rád vzdal Bohu díky za víru a lásku k Bohu a k nejpotřebnějším bratřím, a zejména za lásku, prokazovanou těm, které společnost odepsala.
Skartační kultura k nám pokaždé vnikala stále silněji. Chtěl bych se účastnit vašich radostí, smutků, obtíží a nadějí a říci vám, že nejste sami, že je s vámi papež a že celá církev vás přijímá a pohlíží na vás.
Rád bych s vámi zakusil pokoj, který pochází od Boha a je tolik nezbytný; pokoj, který nám může dát pouze On. Je to Kristův dar každému člověku, základ našeho soužití a společnosti. Pokoj se zakládá na spravedlnosti a umožní nám vyhovět požadavkům po společenství a harmonii. Je třeba o něj neustále Pána prosit a Pán nám jej daruje. Je to pokoj Zmrtvýchvstalého, který přináší radost a povzbuzuje nás, abychom se stávali misionáři a oživili dar víry, vedoucí k setkání, ke sdílenému společenství téže oslavované a darované víry.
Toto setkání se zmrtvýchvstalým Kristem nás utvrzuje v naději. Nechceme zůstat připoutáni k věcem tohoto světa – náš zrak se upírá mnohem dále, naše oči spočívají v Božím milosrdenství, které léčí naši bídu. Pouze On nás podněcuje, abychom povstali a šli dál. Jestliže se rukou dotkneme této Boží blízkosti, staneme se živým společenstvím, které je schopno prožít pohnutí nad lidmi, žijícími vedle nás, a učinit rozhodné kroky přátelství a bratrství. Jsme bratři, kteří jeden druhému vycházejí vstříc, aby se utvrdili v téže víře a naději.
Vkládám do rukou Nejsvětější Panny, Matky Ameriky, tuto apoštolskou cestu a všechny úmysly, které si neseme v srdci, aby je jako dobrá Matka přijala a naučila nás, jak putovat k jejímu Synu.“

Zakončil papež František videoposelství adresované obyvatelům Chile a Peru před blížící se apoštolskou cestou.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.