Pro katolíky je obtížnější hájit svá základní práva

8.1.2018 

Na 10 tisíc katolíků odchází každoročně z Bosny Hercegoviny kvůli diskriminaci. Kardinál Vinko Puljić upozornil na alarmující exodus věřících v rozhovoru pro papežskou nadaci Kirche in Not. Katolickou komunitu těžce zasáhla válka v letech 1992-95, kdy ze země odešlo 250 tisíc katolíků, což znamená téměř polovina všech římskokatolických věřících. „Během války a bezprostředně po ní byla většina katolíku vyhnána ze svých domovů, které byly z velké části zničeny a vyrabovány. Po válce nenastoupila politická ani finanční podpora, jež by napomohla návratu uprchlíků a vyhnanců, “ připomíná kardinál Puljić s tím, že Daytonské dohody nebyly uvedeny do praxe a nejvíce na to doplatila právě chorvatská katolická menšina.

Katolická komunita v Bosně Hercegovině stojí před nejistým zítřkem. Lidé se bojí o budoucnost svých dětí, a proto radši volí emigraci. Pro katolíky je obtížné hájit svá základní práva, dodává sarajevský arcibiskup. „Situaci ztěžují negativní mediální zprávy, které byly zneužity k otrávení atmosféry,“ dodává. Katolická menšina nemá stejná práva jako majoritní etnické skupiny. Diskriminace se projevuje v politice i administrativě a zejména v oblasti pracovních příležitostí. „Pokud tady nezůstanou žádní Chorvaté, znamená to, že tu nebudou ani katolíci, protože většina Chorvatů jsou katolíci. Také z toho důvodu je důležité vytvořit situaci rovných práv,“ dodává.

Navzdory masové emigraci a nejistotě, se církev snaží dodávat věřícím důvěru a naději, říká kardinál Puljić. „Čerpáme naději a sílu ze společné a osobní modlitby. Nedělní mše a poutě jsou pro nás důležitým zdrojem síly. Letos jsme oslavili 100. výročí fatimských zjevení zasvěcením všech farností a celé arcidiecéze Matce Boží,“ říká sarajevský arcibiskup.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.