Pravoslavné Vánoce v poselství patriarchů Kirilla a Bartoloměje

7.1.2018 

Východní církve, které se řídí juliánským kalendářem, dnes slaví Narození Páně. Rozdíl v termínu Vánoc se datuje rokem 1582, kdy pravoslavné církve ve východní Evropě nepřijaly gregoriánskou reformu kalendáře. Mezi společenstvími, která si dnes připomínají Ježíšovo narození v Betlémě, jsou mnohá těžce zkoušena, kupříkladu v Sýrii a Svaté zemi. Ve vánočním poselství to uvádí ekumenický konstantinopolský patriarcha Bartoloměj, který píše: „Zní hlas „Kristus se narodil“, avšak bohužel ještě jednou ve světě plném násilí, nebezpečného antagonismu, sociální nerovnosti a porušování základních lidských práv“.

Také moskevský pravoslavný patriarcha Kirill ve svém vánočním poselství zdůrazňuje, že „dnes procházíme výjimečnou dobou. Utrpení neopustilo svět a denně slyšíme o bojích a válečných zvěstech (Mt 24,6). Kolik Boží lásky se však vylévá na lidský rod! Pokoj existuje navzdory silám zla. Lidská láska a rodinné hodnoty existují navzdory děsivým pokusům o jejich definitivní zkázu, znesvěcení a zvrácení. Víra v Boha žije v srdcích většiny lidí a naše církev, navzdory desítkám let nedávného pronásledování a současným snahám o poškození její věrohodnosti, byla a zůstává místem, kde potkat Krista“, uzavírá patriarcha Moskvy a vší Rusi.

Rovněž nastávající rok přinese události v oblasti dialogu mezi katolickou a ruskou pravoslavnou církví. První z nich pro Vatican News předeslal dominikán o. Hyacinte Destivelle, který vede východní sekci Papežské rady pro podporu jednoty křesťanů – půjde o setkání ve Vídni, které 12. února připomene druhé výročí schůzky papeže Františka a patriarchy Kirilla na Kubě:

“Toto setkání za přítomnosti kardinála Kurta Kocha, předsedy Papežské rady pro jednotu křesťanů, a metropolity Hilariona, zodpovědného za zahraniční vztahy při moskevském patriarchátu, bude věnováno pomoci, jakou my, katoličtí a pravoslavní křesťané, můžeme poskytnout křesťanům na Blízkém východě, což bylo jedno z ústředních témat prohlášení podepsaného na Kubě v roce 2016.“

Uvedl pro naše mikrofony o. Hyacinte Destivelle.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.