Papež překvapil návštěvou pacienty dětské nemocnice

5.1.2018 

Papež František dnes odpoledne navštívil jedno ze čtyř římských pracovišť dětské nemocnice Bambin Gesú, situované ve frakci Palidoro nedaleko mořského pobřeží a vzdálené asi třicet kilometrů od městského jádra. V jeho prostorách původně sídlilo papežské sanatorium pro léčebné pobyty po dětské obrně, které ukončilo činnost v sedmdesátých letech a jehož prostory papež Pavel VI. věnoval dětské nemocnici (1978). Na místě někdejší ozdravovny vzniklo pět specializovaných oddělení – ortopedické, endokrinologické, chirurgické, ušní-nosní-krční a oční, ve kterých souběžně probíhají hospitalizace, ambulatní ošetření a specializovaná vyšetření. Papež František prošel jednotlivými pracovišti a pozdravil asi 120 hospitalizovaných dětí, jejich rodiče a zdravotnický personál. Dětem přinesl dárky a rodičům povzbuzení.

Jednalo se již o druhou návštěvu součaného Petrova nástupce v dětské klinice – poprvé zavítal v prosinci roku 2013 do jejího ústředního pracoviště na římském vrchu Janikul. Vánoční návštěvy v pediatrické nemocnici nicméně zahájil pouhé dva měsíce po nástupu na Petrův stolec papež Jan XXIII. Jeho fotografie z nemocnice Bambin Gesú o Vánocích roku 1958 obletěla celý svět – tím spíše, že tato nezvyklá návštěva přivedla jednoho z dětských pacientů k domnění, že přišel sám Santa Klaus. Papež Roncalli se do nemocnice vrátil ještě o čtyři léta později a jeho nástupce, Pavel VI., v ní v homilii na Nový rok 1968 zdůraznil vykupitelskou hodnotu utrpení. Jan Pavel II. při své návštěvě v červnu 1982 připomenul roli vědeckého výzkumu, který se pro církev stává formou evangelizace, lásky a polidštění medicíny. Přispěl tak k rozvoji nových laboratoří a služeb v oblasti genetiky, bioinženýrství, počítačové tomografie a zpracování dat. V devadesátých letech nemocnice otevřela jednotku intenzivní novorozenecké péče a specializované pracoviště pro dětské pacienty se syndromem AIDS.

V září roku 2005 papež Benedikt XVI. upozornil na nutnost „polidštění technologií“ a „profesionální péče“, aby nemocnice mohla dostát svému katolickému – tedy všeobecnému – poslání. Rovněž papež František při audienci pro nemocniční personál v prosinci loňského roku poukázal na laskavost při výkonu léčby, která je již sama o sobě terapeutická. Za současného pontifikátu se nemocnice Bambin Gesú takříkajíc vydala léčit za hranice – hmatatelným dokladem je formace lékařů ve středoafrickém Bangui. Papež František podpořil také přijímání zahraničních pacientů v římských pracovištích prostřednictvím fundraisingového projektu, do kterého věnoval dětské výkresy, přicházející z celého světa.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.