U stolu s Františkem

4.1.2018 

Pro římského biskupa Františka nemá být „jídlo privilegiem pro menšinu“. „Z plodů země, jež jsou darovány všem lidem, se nesmí stávat komodity jen pro některé“, prohlásil při návštěvě Světového potravinového programu (13.6.2016). Nespravedlnost, exkluzi a nerovnost, které vznikla v přístupu k potravinám, lze zvrátit změnou životního stylu a návratem k půdě a tradičnímu zemědělství, doporučuje papež v „ekologické encyklice“ Laudato si´ a sám jde příkladem, všímá si dnešní vydání italského listu La Repubblica. Obsáhlý článek vatikanisty Paola Rodariho (spolu s kolegou Simonem Mizzottim) se věnuje papežovým stravovacím návykům a dokládá, že přístup současného papeže k jídlu je – ve shodě s jeho jménem – ryze františkánský.

Od chvíle, kdy „změnil diecézi“, jak sám s oblibou říká, se na Bergogliově stole střídají rýže a těstoviny, ochucené pouze olivovým olejem. K tomu dvakrát týdně ryba či drůbeží maso a hojnost čerstvé sezónní zeleniny a ovoce. Na jeho jídelníčku chybí jakékoli sladkosti či vybrané pochutiny, víno se objevuje pouze zřídka, zato zelenou dostávají sezónní recepty a tradiční úprava pokrmů, občas také bílý jogurt.

„Papež zůstává u stolu jen po nezbytně dlouhou dobu“, vysvětluje jeden z jeho spolustovníků, zaměstnanců římské kurie, kteří se svým nadřízeným denně v jednu hodinu obědvají a v osm večeří v penzionu sv. Marty. Tamní jídelna pojme zhruba čtyřicet strávníků, přičemž papežův stůl v jednom rohu místnosti není nijak oddělen od ostatních. Večer si papež často stoupne do fronty a sám se obsluhuje u studeného bufetu; ve středu po generální audienci pravidelně obědvá s kuchaři a obsluhujícím personálem, vypráví dále italský monsignor.

Suroviny na papežský stůl přicházejí ze statku letní rezidence v Castel Gandolfu, který ve třicátých letech minulého století založil Pius XI. Dnes jeho zaměstnanci pěstují v tradičním, tedy nikoli biologickém zemědělství ovoce a zeleninu, obhospodařují vinohrad (s odrůdami Cesanese del Piglio, Trebbiano a Malvasia) a staleté olivovníky. Z chovu půldruhého tisíce kusů drůbeže a osmdesáti krav pak pochází denně nadojených osm set litrů mléka a čerstvá vejce, kterými rovněž zásobují odběratele v římské kurii – tedy Dům sv. Marty, ale také vatikánský supermarket (foto z obědu papeže Františka s klienty Charity při návštěvě Boloni).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2019 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.