Papež souhlasí s převozem ostatků kardinála Berana do vlasti

3.1.2018 

Papež František udělil souhlas k převozu ostatků kardinála Josefa Berana do České republiky. Pro Vatikánský rozhlas to potvrdil velvyslanec České republiky při Svatém stolci Pavel Vošalík, který se v iniciativě translace těla kardinála Berana osobně angažuje.

“Dnes ráno jsem skutečně obdržel telefonát ze státního sekretariátu Svatého stolce, který mi potvrdil, že Jeho Svatost papež František vyjádřil souhlas s tím, aby ostatky kardinála Berana byly v souladu s poslední vůlí Josefa Berana vyzvednuty z baziliky sv. Petra a převezeny do České republiky. Poslední vůli si přeje splnit česká katolická církev i rodina pana kardinála. V tuto chvíli nemohu nic říci k termínu převozu – bude záležet na rozhodnutí pana kardinála Duky v Praze. Dříve, než se papež František vyjádřil k repatriaci, nebylo vůbec možné jednat o jakémkoli termínu a konkrétních podmínkách vyzvednutí ostatků. Nyní tedy začne další etapa tohoto vyjednávání. Pan kardinál Duka ve svém novoročním pastýřském listu vyjádřil přání, aby se tak stalo v souvislosti se svátkem patrona pražské arcidiecéze sv. Vojtěcha, takže věřím, že se nám podaří jeho přání splnit, a to možná i v duchu onoho častého přirovnávání osudu kardinála Berana k osudu sv. Vojtěcha.“

Kardinál Josef Beran (1888 – 1969), pražský arcibiskup, za nacismu vězeň v Terezíně a v Dachau, po komunistickém převratu neochvějný obránce svobody církve - což mu vyneslo 14 let internace a trvalý dohled tajné policie – zemřel ve vynuceném exilu a místo posledního odpočinku našel v kryptě Vatikánské baziliky, nedaleko hrobu sv. Petra.
V roce 1965 dovolil režim Beranovi vycestovat do Říma, kde měl převzít z rukou papeže Pavla VI. odznaky kardinálské hodnosti. Až na poslední chvíli se od Agostina Casaroliho (tehdejšího podsekretáře vatikánské Kongregace pro mimořádné církevní záležitosti, odpovídající ministerstvu zahraničí) dozvěděl, že jde o cestu, z níž není návratu, o vynucený exil. Přijal ho s pokorou, jako oběť pro dobro své arcidiecéze, a s nadějí, že vatikánská diplomacie se s režimem domluví na přijatelném administrátorovi, který vystřídá kolaborujícího generálního vikáře.
Když 17. května 1969 kardinál Beran umíral, přispěchal do Nepomucena k jeho lůžku papež Pavel VI. O zemřelém se mluvilo jako o novém svatém Vojtěchu (kard. Stepinac). Pohřební obřady kardinála Berana proběhly 22. května ve Vatikánské bazilice, v pravém rameni křížení před oltářem sv. Procesa a Martiniána. Poté bylo tělo zesnulého uloženo do prostého sarkofágu v kapli Madonna della Bocciata v kryptě baziliky, jak si to přál papež Pavel VI.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.