Katolická církev v Maroku zažívá obrození

3.1.2018 

Katolická církev v Maroku prožívá v posledních letech nové probuzení. Kostely jsou plné a uvažujeme o stavbě nových. Nikoliv proto, že by se mulimové obraceli na křesťanství, ale díky přítomnosti křesťanů z Afriky – říká arcibiskup Vincent Landel, který se po 18 letech působení s touto zemí loučí. Minulý týden Svatý otec přijal jeho rezignaci na úřad arcibiskupa Rabatu. V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas vypráví o nečekaném oživení církve v Maroku. Do kostelů přicházejí zejména křesťanští migranté, kteří přes Maroko směřují do Evropy, a studenti, kterých je v současnosti 10 tisíc. Průměrný věk katolíků v této muslimské zemi je 35 let. Hovoří arcibiskup Landel:

„Nejkrásnějším dárkem, jaký jsem dostal letos o vánocích, byly vigílie v Casablance. Na dvou mších se tam shromáždilo 1600 lidí. Zažíval jsem jejich velkou víru, radost a dynamický náboj. V pátek jsem pak svoji poslední mši jako arcibiskup sloužil pro 200 křesťanů ve vězení. Byla to mnohojazyčná liturgie. Nakonec za mnou přišel jeden z vězňů s prosbou o požehnání. Pak se tím inspirovali i ostatní. Jeden za druhým. Někteří mi dokonce padli k nohám. Tak vypadá život této místní církve. Nutí nás k otevřenosti pro všechny nové situace, k naslouchání těm, kdo sem přijíždějí nebo tudy pouze projíždějí. Pro mnoho Afričanů není situace vůbec lehká. Jinak jsou na tom samozřejmě Evropané přijíždějící do Maroka. Avšak tím, co nás všechny sjednocuje, je skutečnost, že jsme právě v Maroku. Často jsem v homiliích zdůrazňoval, že život v muslimské zemi může napomoci k prohloubení naší víry. Poukazuji na příklad Charlese de Foucaulda, který znovu nalezl Ježíše na cestách Maroka nikoliv díky setkání s křesťany, nýbrž s muslimy, když viděl, jak se modlí,“ řekl Vatikánskému rozhlasu emeritní arcibiskup Rabatu.

Jak dále dodal, křesťané v Maroku mají štěstí, že tamní muslimové vyznávají umírněnou verzi islámu. V jiných zemích regionu by podobný rozvoj církve nebyl možný.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.