Maria, Matka ticha, v papežově výtahu

3.1.2018 

Když papež František každé ráno vyjíždí výtahem do své kanceláře, setrvává v minutové modlitbě před mariánskou ikonou, kterou dal pověsit na jeho stěnu. Zobrazuje Pannu Marii, Matku ticha (Vergine del silenzio), a je darem otce Emiliana Antenucciho, který ve středoitalském Chieti jedenkrát měsíčně vede kurzy o tichu. Je možné je absolvovat pouze jednou za život jako průpravu k pěstování vnitřního ticha. Navíc, jak tvrdí italský kapucín pro deník La Stampa (3.1.2018), slouží k tomu, aby se člověk vyprostil ze zmatku různých pocitů a naslouchal jediné hudbě velikého ticha, tedy Bohu.

„Maria, která si klade ukazováček na ústa, vyzývá především k tomu, abychom druhé nepomlouvali a abychom vůči každému prokazovali vnímavost a lásku“, vysvětluje italský kněz. „Ticho se má stát nástrojem, cestou ke štěstí a lékem duše, samozřejmě za podpory modlitby“, dodává. Papež František velmi ocenil darovanou ikonu a zmínil se o ní při nedávném setkání s brazilskými kněžími, žijícími v Římě: „Kněžské společenství ze všeho nejvíc ničí klepy. Měli bychom si někde vyvěsit nápis: Nepomlouvat!, jako tady, kde máme ve výtahu Madonu ticha“, řekl tehdy papež.

Mariánskou ikonu zhotovily řeholnice z největšího italského kláštera benediktinek Mater Ecclesiae, který zaujímá prakticky celý ostrov San Giulio na jezeře Orta v severoitalském Piemontu (provincie Novara). Jistě není náhodou, že obraz vznikl právě na ostrově, jehož jediná silnice rámující klauzurní klášter, nese jméno „Cesta ticha“. Vyzývá četné turisty, kteří v každé sezóně zaplavují tento podmanivý kout Itálie, aby se zastavili k modlitbě s řeholním společenstvím, které dnes čítá osmdesát sester v čele s abatyší, ale také básnířkou, znalkyní patristiky a autorkou četných duchovních děl, Matkou Annou Marií Cánopi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.