Beatifikační proces indiánského léčitele

2.1.2018 

Američtí biskupové dali souhlas k zahájení beatifikačního procesu Nicholase Černého Losa. Tento Indián z kmene Siouxů se účastnil přelomových a tragických okamžiků v dějinách severoamerických Rudých mužů. Nakonec přijal křesťanství, stal se katechetou mezi indiány a získal pro víru v Krista na 400 svých soukmenovců.

Černý Los se narodil 1. prosince 1863 v Powder River. Byl čtvrtým toho jména a ve stopách svého otce a děda působil ve svém kmenu jako léčitel. V pouhých dvanácti letech se zúčastnil bitvy u Little Bighornu (1876), kde Siouxové v čele s náčelníkem Sedícím Býkem porazili vojsko Spojených států vedené generálem Georgem Armstrongem Custerem.

V roce 1887 cestoval do Anglie v rámci cirkusové show proslavené jako „Buffalo Bill´s Wild West“ a zúčastnil se představení u příležitosti zlatého jubilea královny Viktorie. Absolvoval turné po Francii, Německu a Itálii. V roce 1889 se vrátil do Spojených států. Právě včas, aby se mohl zúčastnit zdrcující porážky Indiánů v bitvě u Wounded Knee, kde sám také utrpěl zranění.

V roce 1892 se Černý Los oženil s Katie War Bonnetovou, která posléze konvertovala ke katolicismu. Také tři děti, které se narodily v tomto manželství, byly pokřtěny v katolické církvi. Nedlouho po smrti manželky, k níž došlo v roce 1903, přijal víru také Černý Los a byl pokřtěn jako Nicholas William. Protože se kromě zápalu pro víru vyznačoval také vynikající pamětí a rychle se naučil Písmu i učení církve, rozhodli jezuité v roce 1907 o tom, že by měl působit jako katecheta. Druhou část svého života strávil cestováním po indiánských rezervacích a vyučováním katolické víry.
Zemřel v roce 1950 a byl pohřben na katolickém hřbitově v Manderson-White Horse Creek v Jižní Dakotě.

V březnu roku 2016 převzal biskup Robert D. Gruss z Rapid City petici s více než 1600 podpisy žádající zahájení kanonizačního procesu. Po příznivém hlasování biskupské konference nyní může zahájit beatifikační proces na diecézní úrovni a ustanovit zvláštní tribunál, který shromáždí svědectví a dokumenty o víře a životě Nicholase Černého Losa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.