Na Kubě vzkvétá zednářství

30.12.2017 

Kolik je dnes zednářů na Kubě? – na tuto nezvyklou otázku odpovídá pro španělskou agenturu EFE velmistr Kubánské lože, Ernesto Zamora, velmi konkrétně: Celkem 27 200 členů se schází ve 320 lóžích působících na celém ostrově. Zednářství na Kubě tedy vzkvétá. Má za sebou však také slavnou minulost, hrálo zásadní roli v boji za nezávislost na Španělské královské koruně, a z jeho lóží vzešli kubánští národní hrdinové jako José Martí. Nyní po 158 letech svojí existence prožívá toto tajné a takzvané bratrstvo svoji obrodu. Lze se o tom dočíst na portálu kubánských emigrantů El Nuevo Herald vycházejícím v Miami. Konstatuje se zde, že po Castrově revoluci zůstalo z původních takřka 35 tisíc zednářů přibližně třetina (13 200), protože mnozí z ostrova uprchli ze strachu před perzekucí. Byli totiž hlavními držiteli ekonomické moci na Kubě.

Dnes však – ujišťuje velmistr Zamora – existují mezi zednářskými lóžemi a kubánským státem „srdečné a uctivé vztahy“ prostřednictvím Úřadu pro náboženské záležitosti Kubánské komunistické strany. Šéf kubánských zednářů dále tvrdí, že zásadním posláním zednářství je „odstraňovat nevědomost, potírat neřest a šířit lásku k lidstvu“, což jsou hodnoty, které neprotiřečí politice, a lóže „respektují vládu a systém, ve kterém žijí“.

„Kubánská revoluce – říká prezident Kubánské akademie vyšších zednářských studií, Ramon Viñas – byla lóžemi vítána chladně, poněvadž se obávaly ztráty svého vlivu. Také nynější nový systém přijímá zednáře chladně, neboť mnohé revoluce byly plánovány v zednářských kruzích. Byli to Angličané, kteří v roce 1762 jedenáct měsíců okupovali Havanu a založili zde první lóži. Později přišli francouzští kolonizátoři, kteří byli průkopníky prvních konspirací proti Španělské koruně. Intelektuální lídr kubánské nezávislosti, José Martí, vstoupil do lóže v Madridu roku 1871. Před deseti lety byly v archívech jedné z lóží v kubánském městě Cienfuegos objeveny doklady o jeho zednářské příslušnosti,“ prozrazuje s hrdostí zmíněný kubánský zednář.
Článek na emigrantském kubánském portálu svým tónem silně připomíná texty, které se o zednářství objevovaly krátce po takzvané sametové revoluci v českých médiích.

Fotografie Ernesta Mastrascusa (agentura EFE) zachycuje čestnou stráž kubánských zednářů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.