Ekumenický dialog připravuje budoucnost církve

10.11.2004 

V tiskovém sále Svatého Stolce byla dnes představena konference na téma aktuálnost koncilního dekretu o ekumenismu ?Unitatis redintegratio?. Konference u příležitosti 40. výročí vydání tohoto dokumentu bude zítra zahájena v Rocca di Papa u Říma. Účast přislíbili zástupci 104 biskupských konferencí a 27 delegátů jiných církví a křesťanských společenství.

Kardinál Walter Kasper během prezentace mluvil o změnách ekumenické scény v posledních čtyřiceti letech. Poukázal na odstranění mnoha předsudků i neporozumění, prohloubení společenství ve víře a nově navázaná přátelství. Předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů zároveň upozornil na zklamání a trvající problémy. Jmenoval agresivní fundamentalismus sekt i nedostatek upřímného hledání pravdy. ?V některých církevních společenstvích existuje doktrinální liberalismus, zvláště v oblasti etiky, z něhož pochází nová neporozumění, ať už uvnitř těchto společenství nebo ve vztazích s katolickou církví? ? uvedl kardinál Kasper. Ve svém projevu se vymezil proti charakteristice současné fáze dialogu jako období ?ekumenické zimy?. Podle jeho názoru je výstižnější mluvit o stádiu dozrávání a nezbytného vyjasňování. Kardinál Kasper rovněž ohlásil vydání Vademecum duchovního ekumenismu:

?Jsme přesvědčeni, že ekumenický dialog připravuje budoucnost církve. Viděno z lidského hlediska, bude to pravděpodobně dlouhá a pracná cesta, na níž lze očekávat zklamání i obtíže. Avšak je to cesta inspirovaná Duchem Svatým před 40-ti lety a jako taková probouzí autentickou naději.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.