Narození Pána Ježíše

27.12.2017 

Katecheze papeže Františka na gen. audienci, aula Pavla VI.

(Lk 2,9-11)

Drazí bratři a sestry, dobrý den!
Dnes bych se chtěl spolu s vámi zastavit nad významem Narození Pána Ježíše, které prožíváme vírou a slavením v těchto dnech. Příprava betlémů a především liturgie, její biblická čtení a vánoční koledy nám umožňují znovu prožít tento „dnešek“, ve kterém se pro nás narodil Spasitel, Kristus Pán“ (Lk 2,11).

V našich časech, zvláště v Evropě, jsme svědky určitého „znetvoření“ Vánoc. Ve jménu falešného respektu, který není křesťanský a nezřídka v sobě skrývá vůli odsunout víru na okraj, bývá z této slavnosti eliminována jakákoli zmínka o Ježíšově narození. Ve skutečnosti však právě tato událost tvoří pravé Vánoce! Bez Ježíše nejsou Vánoce; je jiný svátek, ale nikoli Vánoce. A pokud je On středem, pak také všechno kolem - tedy světla, zvuky a různé místní tradice, včetně vánočních pokrmů - vytváří společně slavnostní atmosféru. Jestliže však odstraníme Ježíše, světlo zhasne a všechno se stane fikcí a zdáním.

Zvěst církve nás stejně jako pastýře z evangelia (srov. Lk 2,9) přivádí ke hledání a nalezení pravého světla – Ježíše, jenž se stal člověkem jako my a překvapivě se zjevuje: narodí se z neznámé dívky, která jej porodí ve stáji pouze za pomoci manžela.... Svět si ničeho nevšimne, ale v nebi jásají andělé, kteří vědí! A tak se Boží Syn představuje dnes také nám, totiž jako Boží dar lidstvu, které je pohrouženo do temnot a hlubokých mrákot (srov. Iz 9,1). I dnes pozorujeme, že lidstvo dává často přednost temnotě, neboť ví, že světlo by odhalilo všechny skutky a myšlenky, které ve svědomí působí zahanbení či hryzání. Preferuje se tedy temnota a vlastní pomýlené návyky zůstávají neotřeseny.

Můžeme se tedy ptát, v čem spočívá přijetí Božího daru, kterým je Ježíš. Jak nás On sám učil svým životem, zmamená to stávat se denně nezištným darem pro ty, které potkáváme na svojí cestě. Proto se o Vánocích dávají dárky. Pravým darem je pro nás Ježíš a jako On chceme, aby byl darem pro druhé. A jako my chceme být darem pro druhé, dáváme si dárky jako znamení tohoto postoje, kterému na učí Ježíš. On byl poslán od Otce, aby obdaroval nás a my se stali darem pro druhé.

Apoštol Pavel nám podává klíč k souhrnnému výkladu, když píše: »Projevila se přece Boží dobrota, která přináší spásu všem lidem. Vede nás k tomu, abychom se odřekli bezbožného života i světských žádostí a žili v tomto nynější věku rozvážně, spravedlivě a zbožně« (Tit 2,11-12). Boží milost se »projevila« v Ježíši, tváři Boha, jehož Panna Maria přivedla na svět jako každé dítě tohoto světa, třebaže nepřišel „ze země“, nýbrž „z nebe“, od Boha. Takto nám vtělením Syna Bůh otevřel cestu nového života, založeného nikoli na sobectví, nýbrž na lásce. Narození Ježíše je největším gestem lásky našeho nebeského Otce.

A nakonec poslední důležitý aspekt: o Vánocích můžeme nahlédnout, jak jsou lidské dějiny, řízené mocnými tohoto světa, navštíveny Bohem. Bůh zapojuje ty, kteří se nacházejí na okraji společnosti a jsou prvními adresáty Jeho daru, totiž spásy, kterou Ježíš přináší. S maličkými a pohrdanými Ježíš navazuje přátelství, které pokračuje v průběhu času a živí naději v lepší budoucnost. Těmto lidem, představovaným betlémskými pastýři, se »ukázalo veliké světlo« (srov. Lk 2,9-12). Byli marginalizováni, hledělo se na ně skrz prsty a pohrdalo se jimi, a právě jim byla tato zpráva přinesena nejprve. S těmito nepatrnými a znevažovanými lidmi navazuje Ježíš přátelství a živí v nich naději na lepší život. Těmto lidem, představovaným betlémskými pastýři se ukázalo veliké světlo, které je přivedlo přímo k Ježíši. S nimi chce Bůh v každé době vytvářet nový svět, ve kterém už nebudou vylučovaní, trápení a bědní lidé.

Drazí bratři a sestry, v těchto dnech otevřme mysl a srdce pro přijetí této milosti. Ježíš je pro nás darem Božím, a pokud Jej přijmeme, můžeme se pro druhé také stát darem, Božím darem pro druhé a zejména pro ty, kteří nikdy nezakusili pozornost a laskavost. Kolik jen lidí ve svém životě nikdy nezakusilo pohlazení, laskavou pozornost a projev něhy! A k takovému jednání podněcují Vánoce. Takto se Ježíš narodí znovu v životě každého z nás a naším prostřednictvím bude dále darem spásy pro všechny nepatrné a vyloučené.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.