Papež František zaskočil mons. Semerara příjezdem na narozeninovou oslavu

23.12.2017 

Papež František se včera vydal na jeden ze svých utajených výjezdů mimo vatikánské hradby, aby se osobně zúčastnil oslavy 70. narozenin mons. Marcella Semerara. Tohoto biskupa Albana, jedné z malých sufragánních diecézí římské provincie jižně od hlavního města, pověřil František funkcí sekretáře devítičlenné kardinálské rady, která mu pomáhá v reformě římské kurie. Svátečního oběda na albánském biskupství se zúčastnili úředníci a spolupracovníci této diecézní kurie, ale také místní kněží, řeholníci a bohoslovci.

„Přítomni byli moji nejbližší spolupracovníci. Jako každoročně jsme na začátku vánočních prázdnin slavili mši svatou a po ní následovalo přátelské setkání. Je to příležitost poděkovat všem, kdo pracují v diecézi. Shodou okolností se tentokrát sešla s mými narozeninami. Překvapení, že se tam objevil také papež, bylo nesmírné, poněvadž jsem už před několika dny dostal jeho gratulaci a dárek. Nečekal jsem tedy tento jeho další projev pozornosti, který mne potěšil, ale především znamenal velké povzbuzení pro život diecéze.“

Jak pro naše mikrofony uvedl mons. Semeraro, papež přijel v přísném utajení. Nevyužil dokonce ani vatikánského vozu, poznávací značka jeho auta byla italská a až do chvíle, kdy vystoupil v seminární zahradě, nikdo netušil, kdo se uvnitř skrývá. Svůj výjezd označil za „papežský žertík“, dodal biskup Albana.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.