Kalendář papežských liturgií

9.11.2004 

Dnes byl ve Vatikánu zveřejněn program liturgických slavností, kterým bude Svatý otec předsedat v listopadu a v prosinci.

Ve čtvrtek 11. listopadu bude Jan Pavel II. sloužit eucharistii za kardinály a biskupy zemřelé v uplynulém roce. Slavnost začne v bazilice sv. Petra v 11:30.

V sobotu 13. listopadu se Svatý otec zúčastní prvních nešpor ze 33. neděle během roku. Modlitba bude spojena s oslavou 40. výročí ohlášení Dekretu o Ekumenismu (Unitatis redintegratio) II. Vatikánského koncilu. Slavnost začne v 18. hodin ve Vatikánské bazilice.

Významnou událostí bude předání relikvií sv. Řehoře Naziánského a Jana Chrysostoma konstantinopolskému patriarchovi, Bartoloměji I. Ekumenická bohoslužba při té příležitosti proběhne rovněž v bazilice sv. Petra, v sobotu 27. listopadu v 11 hodin.

Na 8. prosince připadá 150. výročí vyhlášení dogmatu o Neposkvrněném početí P. Marie. Jan Pavel II. bude v 9:30 předsedat eucharistii ve Vatikánské bazilice. Jak je tradicí, v odpoledních hodinách se vydá na Španělské náměstí v Římě. V 16 hodin položí květiny u mariánského sloupu a svěří do Mariiných rukou Věčné město, církev a celý svět.

V úterý 14. prosince se Svatý otec při mši svaté ve Vatikánu setká se studenty římských vysokých škol.

O slavnosti Narození Páně bude Jan Pavel II. sloužit půlnoční mši svatou a na Boží hod udělí požehnání ?Urbi et Orbi?.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.